Sirly Hiiemäe “Kirjanik kübaraga. Lilli Prometi lugu”

„Kirjanik kübaraga: Lilli Prometi lugu” on ajendatud Sirly Hiiemäe varem kaitstud Lilli Prometi loomingut käsitlevast magistritööst. See on helge lugemine.

Lilli Linda Prometit poleks ilma tema isa Aleksander Prometita – nii on raamatu algusosa pühendatud selle veidi kurva saatusega kunstniku elule. Tegemist oli andeka, kuid loomult püsimatu isiksusega. Vaatamata elus ette tulnud tagasilöökidele oli Aleksander Promet enda loomingulises tegevuses enesekindel ja ühiskondlikult aktiivne. Hoolitsev ja koduhoidev abikaasa igati toetamas, valitses peres vaatamata kitsikusele lahe õhkkond. Väike Lilli nägi pigem elu huvitavamat ja päikselisemat poolt.

Lilli Promet läks pärast 6-klassilise algkooli lõpetamist Riigi Kunsttööstuskooli valides tarbekunsti eriala. Selle kooli “eesti keele õpetaja süvendas huvi keele tunnetamise ja kirjanduse mõistmise vastu”. Nii pole Lilli Promet õpitud erialal kunagi töötanud, vaid pigem tundnud soovi end sõna kaudu väljendada. 

„Kirjanik kübaraga” on lugu läbinisti linnatüdrukust, kelle teele on elu veeretanud raskusi. Venemaale evakueerituna teevad pidev näljapaine ja raske maatöö hapra neiu tervisele liiga. Samas on ta nii palju daam, et isegi õhurünnakute all ägavas Leningradis kannab kõrgete kontsadega kingi ja laiaäärelist kübarat. Aga järgmisest palgarahast ostab siiski juba vildid ja läkiläki…

Kohtumine Ralf Parvega tõi Lilli ellu helgemaid noote ning koos oldi nii heas kui halvas 62 aastat. Ühine kodu, poeg, paljud põnevad reisid ja muidugi looming.

“Nii Lilli kui Ralf võtsid endale põhimõtteks iga päev tööga tegeleda: kui ei kirjutatud midagi uut, siis redigeeriti kirjutatut, skitseeriti ääremärkusi, mõtiskleti sisu üle.”

Raamatus on kirjeldatud huvitavaid seiku, kohtumisi, kauneid hetki, mida kirjanik on enda loomingus kasutanud inspiratsiooniallikana. Üks kirjaniku lemmikmotiive on seotud kunstiga: tema tegelased kas õpivad kunsti või on juba kunstnikud. Sageli on Prometi kirjeldatud tegelaste elus omamoodi nukrust, vahel ka traagikat. 

Nukraks võib pidada ka Lilli Prometi ja tema abikaasa elu uues Eestis, sest varem kultuuriringkondades menu ja hüvesid nautinud paar ei osanud toimunud muutustes end loominguliselt leida, lisaks vanaduspõlv süvenevate tervisehädadega – nii elati vaikselt ja üldsuse eest tagasitõmbununa. 1993. aasta jaanuaris antud intervjuus ütles Promet, et on möödunud aegade inimene, kuid ta ei kahetse midagi… Kuigi 1997. aastal ilmus kirjaniku päevikuvormis teos „Aheldatud muusa“, peegeldas see autori mõtteid ja tundeid seoses aastatel 1982–1986 toimunud sündmustega.

„Kirjanik kübaraga“ igalt leheküljelt õhkub autor Sirly Hiiemäe sooja suhtumist raamatu kangelannasse ja tema loomingusse. Raamatule annavad lisaväärtuse Lilli Prometi teoste põhjal tehtud filmide lühikirjeldused ja tema ilukirjanduslike teoste bibliograafiline loend.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2019

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe ka arvustust Surematu legend Lilli Prometi naiselikkusest (Vikerkaar 10-11/2019)

Riina Pohlak

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.