Tove Jansson “Reis kerge pagasiga”

Kirjastus Hea Lugu on võtnud ette tõeliselt tänuväärse sammu ja hakanud ühtse sarjana välja andma Tove Janssoni loomingut, nii muumiraamatuid kui ka tema täiskasvanutele mõeldud teoseid. “Reis kerge pagasiga” kuulubki viimaste hulka.

Tegemist on novellikoguga, mis koosneb kaheteistkümnest jutustusest. Teemad ja karakterid on väga erinevad, kuid läbivalt on neis juttu ühel või teisel moel reisimisest ja uutesse olukordadesse sattumisest. Kõik lood on kirjanduslikult heal tasemel ja mõnusalt loetavad, räägivad tavalistest meie keskel elavatest inimestest.

Isiklikult tundsin, et mõni neist köitsis mind oluliselt rohkem kui teine. Minule meeldisid enim “Kirjavahetus”, “Suvelaps”, “Võõras linn”, “Mets”, “Kajakad” ja “Kasvumaja”. Nendest omakorda suurimateks lemmikuteks olid “Võõras linn” ja “Kasvumaja”. Mõlema loo peategelased olid eakad mehed.

“Võõras linn” räägib vanaisast, kes sõidab külla lapselapse perele. Kuna pikk lennureis on talle liiga pingutav, soovitab pojapoeg teha vanaisal vahemaandumise, veeta öö hotellis ja reisida järgmisel päeval edasi. Lennujaamas satub taat aga sekeldustesse, läheb ähmi täis ja kaotab oma kaabu ära. Tagatipuks unustab hotelli aadressi. Lugu räägibki tema edasisest leidlikust tegutsemisest.

“Kasvumaja” peategelane on samuti soliidses vanuses härra, keda hüütakse Onuks. Onu on vanas eas hakanud tundma huvi botaanika vastu ja külastab pea iga päev botaanikaaeda. Seal pakub talle erilist huvi vesiroositiik. Ta armastab istuda selle lähedal sepispingil ja seal rahulikult mõtiskleda. Ühel päeval on aga Onu pingi hõivanud teine vanem meesterahvas. Teisel päeval samuti. Onu on äärmiselt nördinud ja hakkab pidama plaani, kuidas olukorda lahendada.

Kaanetekstis on kirjas, et autor suhtub oma tegelastesse muumimammaliku soojuse ja mõistmisega. Olen nõus, ja minu meelest just see teebki Tove Janssoni raamatud nii nauditavaks.

***

Ilmunud: Hea Lugu, 2020

Tõlkinud: Mari Jesmin

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk

Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga