Stina Jackson “Kõnnuküla”

“Kõnnuküla” on üks ääretult sünge atmosfääriga põnevik.

Liv elab koos oma vana isa Vidari ja poja Simoniga ühes Kõnnuküla majas. Piirkond on troostitu. Külas ja ümbruskonnas on mitmed talud mahajäetud ja lagunenud. Küla ümbritseb mets ja soo. Ilm on rõske ja hall. Samasugune on ka meeleolu selles majas.

Kui Liv oli noorem, siis oli ta kindel, et lahkub esimesel võimalusel kodust, sest Vidar ei olnud kõige parem inimene, kellega koos elada. Ta oli kitsi, tige ja väiklane inimene. Kontrollifriik, kõik pidi käima ja olema nagu tema soovis. Ta on Livi lapsepõlvest saadik tema käike kontrollinud. Isegi nüüd täiskasvanuna viib teda tööle ja pärast töölt koju. Ometi on Liv jäänud lapsepõlvekoju. Mis teda seal hoiab? Selle üle imestab ta ise, aga ka teised külaelanikud.

Vidar ei usalda mitte kedagi. Eks tal ole selleks ka põhjust. Ta on kogunud kokku suure varanduse ja seda kasvõi üle laipade minnes. Nüüd tahab keegi tagasi seda, mis on tema oma, ning see käivitab põneva sündmusteahela.

See oli põnev lugemine, aga samas kohati nii masendav. Autor on suutnud luua ideaalse depressiivse väikeasula kuvandi, kus kõik tunnevad kõiki ja jälgivad teineteise tegemisi. Siin on mitmeid saladusi. Lugedes tunned, kuidas see masendus su endasse haarab. Kõik need erinevad tegelaskujud: Liv, kes igatses minna laia maailma ning on oma unistustest loobunud; Simon, kes ei taha muutuda ema sarnaseks; Liam, kes püüab närusest lapsepõlvest ja kehvast algusest hoolimata kuritegelikust elust väljapääsu leida, et tagada oma tütrele turvaline elu; Gabriel, kelle peale pidevalt vihastasin.

See on ehtne Skandinaavia krimi oma sünguse ja lootusetuna näivate olukordadega. Ometi on isegi siin sünguses killuke lootust siiski olemas. Soovitan Skandinaavia krimi austajatele. Raamatu olustik on rusuv ning lugu edeneb vaikselt. Suurt rõhku pannakse tegelaste mõtisklustele ja see hoidis mind raamatu kütkeis. Mulle meeldib see aeglaselt kruviv pinge. Mind hoidis raamat oma kütkeis lõpuni.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2020

Tõlkinud: Mari Jesmin

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Triinu Rannaäär

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga