Caroline Bernard “Frida Kahlo ja elu värvid”

Saksa kirjanik Tania Schlie on avaldanud raamatuid ka Caroline Bernardi ja Greta Hanseni nime all.

Romaan „Frida Kahlo ja tema elu värvid“ on tuntud Mehhiko naiskunstnikust Frida Kahlost ja tema kirglikust elust kunstnik Diego Riveraga. Autor on märkinud, et tegemist on Frida Kahlo elulool põhineva romaaniga, sündmusi on kajastatud ilukirjanduslikus võtmes ja vajadusel ka ajateljel ümber paigutatud.

Autor on põhjalikult uurinud Frida Kahlo elulugu ja Mehhiko ajalugu. Raamatus on kajastatud ka kogu maailmas 1930ndail toimunud ärevaid poliitilisi sündmusi, kommunismi ideaalide levimist ja II maailmasõja eelaimust.

Huvitav on lugeda Mehhikos asüülis viibiva Lev Trotski ja Frida Kahlo suhetest, kunstnikepaari Frida ja Diego teest Mehhikost Ameerikasse ja Frida debüüdist Euroopas – näituse avamisest sõjaeelses Pariisis.

Lisaks lapsepõlves põetud lastehalvatusele mõjutas Frida Kahlo elu nooruses toimunud raske liiklusõnnetus, mis muutis ta pikalt voodihaigeks. Valud ja operatsioonid saatsid teda kogu elu. Saadud vigastuste tõttu nurjusid tema lapsesaamise võimalused. Traagilise saatuse kiuste suutis Frida elu nautida ja armastada. Isiklikest läbielamistest on kantud ka tema maalid. Raamatus avatakse mitmete maalide tausta, seoseid Frida Kahlo eluga ning tunnetega. Frida elulugu teadmata jääb paljude tema tööde mõte arusaamatuks. Soovitan otsida internetist infot raamatus kirjeldatud maalide, Mehhiko vaatamisväärsuste, traditsiooniliste rõivaste ja toitude kohta.

Raamatus on kirjeldatud Frida Kahlo omapärast välimust ja riietumisstiili. Ta oli väga väikest kasvu, armastas ise endale rõivaid kujundada ja õmmelda, armastas Mehhiko traditsioonilisi värve ja mustreid. Soengusse põimis sageli linte ja lilli. Kujunes välja Frida ikooniline välimus, mille järgi tunti teda juba kaugelt ning ta paistis seltskonnas alati silma.

Romaanis on põhitähelepanu pööratud Frida Kahlo ja Diego Rivera keerulisele armastusele ja abielule, Frida kasvamisele ja arenemisele abikaasa, tuntud Mehhiko kunstniku Diego Rivera varjust iseseisvaks ja tugevaks isikuks. Hoolimata kirglikust armastusest, pettumustest ja traagikast ei suutnud nad elada teineteisega ega teineteiseta.

Rohkem ja põhjalikumalt oleksin tahtnud lugeda Frida Kahlo maalidest. Tundub, et raamatu lõpuosa on liiga kokku surutud, aga just seal on huvitavaid sündmusi, millest tahaks rohkem teada. Samas on see mõistetav, sest tegemist on ilukirjandusliku armastuslooga ja raamatu põhiliin on kirgliku suhtedraama kujutamine.

Soovitan kõigile kunstihuvilistele.

***

Ilmunud: Varrak, 2021

Tõlkinud: Piret Pääsuke

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Hele Tunnel

Männiku raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga