Jane Austen “Uhkus ja eelarvamus”

“Uhkus ja eelarvamus” on üks kuulsamaid klassikalisi romaane üldse ja võib-olla ei vajakski pikemat tutvustamist. Samas leidub kindlasti küllaga ka neid, kes veel selle lugemiseni ei ole jõudnud. Pealegi ununeb aja jooksul palju ning klassikalist kirjandust tasuks tegelikult lugeda korduvalt – tõenäosus on suur, et iga kord loed seda uue pilguga ja leiad sealt enda jaoks midagi sellist, mida eelmistel lugemiskordadel üldse tähele ei pannud. Pealegi on kirjastus Varrak avaldanud selle romaani uues ja kaunis köites, mis lausa kutsub lugema!

Romaani keskmes on Benneti perekonna viis noort õde, iseäranis vanuselt teine: isepäine ja arukas Elizabeth. Tüdrukute ema soovib, et kõik tütred kiiresti ja õnnelikult abiellu heidaksid ja tõepoolest, nende ümber tiirlebki mitmesuguseid härrasmehi. Paraku ei suju kõik sugugi nii lihtsalt ja valutult, nagu ema seda meeleldi näeks. Kõige vanem, Jane, ei mõista oma silmarõõmu käitumist ja tunneb ennast reedetuna. Elizabeth kohtub noormehe Darcyga, kes tundub talle pikka aega lausa eemaletõukavalt ebameeldiv… kuid tasapisi hakkab talle näima, et on võib-olla noormehe suhtes ebaõiglaselt käitunud. Kas aga juba tehtud tegusid ja öeldud sõnu saab enam olematuks muuta?

“Uhkus ja eelarvamus” ilmus originaalis esmakordselt 1813. aastal ja eesti keeles 1985. aastal. Ühtlasi on see vaid 41-aastaseks elanud inglise kirjaniku kõige tuntum teos.

***

Ilmunud: Varrak, 2020

Tõlkinud: Henno Rajandi

Leia e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk

Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga