Madlen Ziege „Ei ole vaikust metsa all“

Raamat annab põhjaliku ülevaate biokommunikatsioonist loomade ja taimede vahel. Selles on kirjutatud arusaadavalt ja lihtsalt keerulistest suhetest meie ökosüsteemides. Lisaks loomadele käib ka taimeriigis aktiivne omavaheline suhtlus. Austraalia ja Itaalia teadlased on kindlaks teinud, et ka taimed saadavad üksteisele akustilist teavet. Teadlastel on õnnestunud salvestada prõksumist taimede juurtes. Ka on kindlaks tehtud, et teatud sagedusega helid mõjutavad taimekasvu ja taimedega rääkimine polegi mingi veidrus, vaid annab ka tulemusi. Huvitavalt on kirjeldatud optilist suhtlemist, mis toimub värvi, vormi ja liigutuste abil. Saame teada, et nähtava värvuse üle ei otsusta värvaine kinni püütud energiahulk, vaid seda teevad hoopis need kiirguse osad, mida värvaine kinni püüda ei suuda. Oluliselt erinev on ka linna kolinud metsloomade omavaheline suhtlus võrreldes oma metsas elavate liigikaaslastega.

Raamat tuletab meelde, et inimene on kõigest üks osa suurest ökosüsteemist ja me peaksime sagedamini viibima looduses, et paremini mõista ümbritsevat ja enda kohta selles.

***

Ilmunud: Vesta, 2021

Tõlkinud: Kadri Metsma

Leia e-kataloogist ESTER

Eve Kaasik

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga