André Aciman „Kutsu mind oma nimega”

Raamatu tegevus toimub 1987. aasta kuumal suvel Itaalia Rivieras. Raamatu peategelane on 17-aastane introvertne noormees Elio Perlman. Suvitatakse Elio vanemate villas, kus on igal aastal kostiliseks haritlane, kes tegeleb enda teadustöö viimistlemisega. Majast voorib läbi palju erinevat rahvast – ema sõbrannad, isa professoritest sõbrad, naabrid, tuttavad ja paljud teised. Suvi veedetakse rahulikult ujudes, lugedes, värskes õhus sõprade ja pereliikmetega koos aega veetes.

1987. aasta suvel on neil kuueks nädalaks külas 24-aastane haritlane Oliver. Oliver on pärit Ameerika Ühendriikidest ja ta kirjutab villas oma raamatut. Oliver köidab kohe Elio tähelepanu. Ta on nii muretu ja tundub, et võtab kõike vabalt. Elio saab aru, et ta tunneb Oliveri vastu samasugust ja võib-olla isegi tugevamat iha, kui ta on tundnud seni tüdrukute vastu.

See on romaan kahe noormehe vahelisest armastusest. Autor on kirjutanud tärkavast ihast ja armastusest poeetiliselt ning delikaatselt. See palavikuline tunne, mis valdab äsja armunuid – sellega võib igaüks ennast samastada, olgu ta siis mees või naine. Huvitav oli lugeda noormehe siseheitlustest. Raamatus on muidugi ka mahlakamaid kohti, mida on võib-olla ebamugav lugeda, aga üldmulje romaanist jääb ilus.

Ilusa poeetilise keelega kirjutatud esimese armastuse lugu – soovitan lugeda.

Romaan „Kutsu mind oma nimega” on võitnud Lambda kirjandusauhinna. Raamatu põhjal on valminud ka samanimeline film, mis võitis parima adapteeritud stsenaariumi Oscari.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2021

Tõlkinud: Hedda Maurer

Leia e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga