Martin Walker „Surm Dordogne’is”

Raamatu tegevus toimub Edela-Prantsusmaa linnakeses St Denis’s. Linn on idülliline ja elanikkond moodustab ühtehoidva kogukonna. Elanikud on uhked oma turupäevade üle, kus müüakse traditsioonilisi talutooteid. Kahjuks jäetakse tihti dokumentatsioon korda ajamata, mistõttu ei vasta talude mahetoiduained Euroopa Liidu nõuetele. Euroopa Liidu hügieeniinspektorid käivad St Denis’s sagedasti kontrollimas, samal ajal kui kohalikud peidavad kodus keelatud juustu ja sõimavad inspektoreid gestaapoks. Politseiülem Bruno Courreges toetab elanike vastupanu. St Denis on kunagise vastupanuliikumise Vishy tagala. Paljud elanikud on olnud vastupanuliikumisega seotud ja seetõttu on sõnadel „gestaapo” ja „vastupanuliikumine” valusad tähendused.

Kui leitakse jõhkralt mõrvatud vanem meesterahvas, linnakese matemaatikaõpetaja isa ja eduka sportlase vanaisa, kes on sisserännanud Põhja-Aafrika perekonna pea, viitavad märgid natsidele või narkokauplejatele. Kahtluse alla langeb linnakese arsti poeg, kes tabatakse keset natsisümboolikat tüdrukuga hullamas. Tüdrukul on halvad sidemed ja ebameeldiv maine.

Bruno ei ole selles teoorias siiski veendunud. Ta jätkab uurimist, sest kahtlustab mõrva juuri peituvat Prantsusmaa II maailmasõja aegses ajaloos. Bruno otsib arhiivides, küsitleb vastupanuliikumise ajaloolasi ja katsub välja selgitada, kes mõrvatu tegelikult oli. Tõde on valus, kuidas linnakese elanikud selle vastu võtavad?

Bruno on suurepärane olukordade maharahustaja. Ta valdab väga hästi diplomaatilist asjaajamist ja oskab keerulised situatsioonid hästi ära tasandada. Bruno soovib, et elu St Denis’s kulgeks edasi rahulikult ja elanikel oleks rahumeelne elu väikeste omavaheliste rõõmsate nügimistega. Nagu ikka, läks ka seekord olukorra lahendamine hästi. St Denis’ elanikud said uhkelt ja rõõmsalt eluga edasi minna.  

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2020

Tõlkinud: Nele Mikk

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik Signe Tammesalu

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga