Lauren McLaughlin „Saada pilte”

Raamat kirjeldab keskkoolinoorte elu ja tegemisi. Suze, Nikki, Ani ja Lydia on parimad sõbrannad, kes igas olukorras kokku hoiavad ja teineteist toetavad. Seda kõike hetkeni, mil Suze ootamatult maadlustiimi liikme Tarkiniga käima hakkab. Eriti võtab seda südamesse Nikki, kes usaldas Suze´i ning rääkis talle hirmuäratavast kogemusest seoses Tarkiniga. Seetõttu on tal keeruline sõbranna käitumist mõista ja tüdrukud lähevad omavahel tülli.

Tarkinile paistab olukord sobivat – tema on nüüd koos kooli kõige kaunima neiuga ja tema tüütud sõbrannad on eemale peletatud. Üsna pea saab selgeks, et Suze pole suhtes sugugi vabatahtlikult – ta on näitemänguga nõus, et ennast kaitsta. Õnneks ei jää ta olukorraga päris üksi ja leidub inimesi, kes teda aidata soovivad. Kui ka sõbrannad teada saavad, mis Suze´iga tegelikult juhtus, teevad nad kõik endast oleneva, et kiusamine ja ahistamine lõppeksid.

Raamatus kirjeldatakse naistevastast vägivalda, kiusamist, ahistamist ja naiste häbistamist. Kohati oli negatiivset väga palju, tekitades Jonesville´i koolis õppivate noorte osas lootusetu tunde. Kas tõesti on kõik maadlustiimi liikmed naistevihkajad, kes noori tüdrukuid vägistada ähvardavad? Kuidas mõista kooli juhtkonna suutmatust midagi ette võtta?

„Nad on loonud hirmuõhkkonna,” ütleb Petronzio. „Kui neile vastu hakkad, siis nad ähvardavad sind. Nii on nad alati tegutsenud. Ja keegi ei võta midagi ette. Öeldakse: „Oh, see on lihtsalt nali” või „Poisid jäävad poisteks”. Neil on lubatud öelda ja teha, mida iganes nad tahavad.

Raamatus saab selgeks sõprade olulisus ja teineteise hoidmine, et selles keerulises ja kohati julmas maailmas hakkama saada. Lõpplahendus näib pisut liiga naiivne, aga üldiselt on raamatut huvitav lugeda. Tekst jookseb ladusalt ja toimunu paneb loodetavasti iga inimese mainitud teemade peale mõtlema.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2021

Tõlkinud: Helen Kalpus

Leia e-kataloogist ESTER

Mari-Liis Mägi

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga