Claudia Piñeiro „Neljapäevased lesed“

Postimehe romaanisarjas ilmunud teose „Neljapäevased lesed“ autor Claudia Piñeiro (1960) on Argentina praeguse aja üks tuntumaid naiskirjanikke, kes on võitnud oma loomingu eest kodumaal mitmeid mainekaid auhindu. Töötanud pikalt raamatupidajana, otsustas Piñeiro ühel hetkel oma elus kannapöörde teha ja kirjutama hakata. Tänaseks on temast saanud Jorge Luis Borgese ja Julio Cortázari järel Argentina tõlgituim kirjanik.

Piñeiro krimiromaan „Neljapäevased lesed“ algab väga intrigeerivalt: ühes jõukas asulas lebavad basseinipõhjas kolme mehe laibad. Tasapisi hakkavad lahti hargnema sündmused, mis viisid kolme meesterahva surmani. Tegevus toimub Buenos Airese eranaabruskonnas lukustatud väravate taga, kus rikkurid oma luksuslikku elu elavad. Välismaailmast käib nende kodudes üksnes teenijaskond: aednikud, koduabilised, autojuhid. Vaesus ja viletsus pole sellegipoolest kuigi kaugel, sest rikka asula väravate tagant algab lihtrahva agul, mis loob kogu luksusele vägeva kontrasti. Rikkad aga elavad rahumeeli oma „mullis“: mängivad golfi ja tennist, käivad kunstitundides, teevad sporti, korraldavad glamuurseid koosviibimisi ja uhkeldavad üksteise ees oma saavutustega.

Õige pea selgub, et kuigi pildikesed rikaste ja ilusate argielust on näiliselt täiuslikud, möllavad nende taga tumedad tunded ja halva mängu juures tehakse head nägu. Lugeja saab tuttavaks mitme jõuka abielupaariga, kelle elusid iseloomustavad truudusetus, sõltuvus, vägivald, arutu raharaiskamine ja masendus. Armastuse puudumine näib nende eludes olevat valdav, seda ei suudeta jagada ei oma lastele ega kaaslastele. Seepärast tunnevad tegelased end sageli üksikuna ega julge oma „tõelist mina“ teistele välja näidata. Kõige krooniks toimub tegevus 2000. aastate alguses, kui Argentinas on algamas suur majanduskriis, nii et varsti tuleb abielupaaridel hakata rinda pistma rahaliste raskustega. Õõvastavat meeleolu loob ka see, et USAs on just toimunud terrorirünnak kaksiktornidele.

Raamatu pealkiri on huvitav – ühelt poolt viitab see sellele, kuidas jõukad naabrimehed oma naised neljapäeviti alatasa üksinda jätavad, et isekeskis kaarte mängida ja aega veeta, teisalt aga surmale, sest juba raamatu algusest selgub, et naised on päriselt leseks jäänud. Peamiselt naiste silmade läbi avanevadki kolme mehe surma tegelikud tagamaad, mis toovad kaasa üllatava lõpplahenduse. Kokkuvõttes on tegu väga nauditava, põneva ja stiilipuhta lugemisega ning ma arvan, et kirjanik on õigustatult ära teeninud koha Argentina kirjanduse suurkujude seas.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2021

Tõlkinud: Eva-Stina Randoja

Leia e-kataloogist ESTER

Maarja Paesalu

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga