Caroline Criado Perez „Nähtamatud naised“

Silmadega raamatu sisututvustusest üle libisedes arvasin aimavat, millest raamatus juttu tuleb. Eks ikka kõigest sellest, millest naisküsimustega seoses meedias kirjutatakse: palgalõhest, soolisest tasakaalust poliitikas, ebaõiglaselt jaotunud koormusest kodutöödel… Tõepoolest, raamat räägib kõigest sellest, aga lisaks veel nii paljudest valdkondadest, et soovitaksin selle lugemise ette võtta igal naisel ja tegelikult ka igal mehel. Ja selle lugemiseks soovitan varuda aega, sest aeg-ajalt on vaja teha väike rahustav jalutustiir või vähemalt hämmeldunult pead vangutada.

Brasiilia juurtega Briti kirjanik, ajakirjanik ja ühiskonnaaktivist Caroline Criado Perez juhib raamatus tähelepanu paljudele aspektidele, mis käsitlevad puudulikke ning tihti ka olematuid andmeid naiste kohta peaaegu kõigis valdkondades, millega me oma elu jooksul kokku puutume. Erinevaid teemasid ning valdkondi, mis selliste andmelünkade tagajärgi naiste elule käsitlevad, on raamatus väga palju, seejuures tuginetakse uuringutele kõikjalt maailmast.

Perez rõhutab eriti kolme teemat, mis määratlevad naiste suhet tänapäevase maailmaga. Esiteks naisekeha nähtamatus. Mehekeha käsitlemine inimkeha standardina ning arvamus, et naine erineb vaid suuruse ja reproduktiivfunktsiooni poolest, on kujundanud maailma, kus naistel on mitte ainult ebamugavam, vaid mõnikord ka ohtlikum elada. Neid näiteid on tõepoolest väga erinevatest valdkondadest, alates linnaplaneerimisest ja autoistmete disainist kuni ravimite toimeni. Teiseks suureks alateemaks on vastupidiselt naisekeha nähtavus. Juttu tuleb seksuaalvägivallast naiste vastu ning sotsiaalsest soost. Kolmas suurem teema mõjutab naiste igapäevast elu tõenäoliselt kõige rohkem ja siin tuleb juttu tasustamata hooldustöödest. „Ei ole olemas naist, kes ei tööta. On ainult naine, kellele tema töö eest palka ei maksta. Maailmas teevad 75 protsenti tasustamata tööst naised.“ (lk. 73)   

Faktirohkusest ning tihedusest hoolimata on tegemist arusaadava, ladusalt loetava ning kohati ka humoorika tekstiga. Julgustan kõiki lugema ja kaasa mõtlema.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2021

Tõlkinud: Epp Aareleid

Leia e-kataloogist ESTER

Jane Sööt

Nõmme raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga