Aleksei Turovski „Minu kallid kalad“

Seda raamatut ajendas oma lugemislauale võtma autori isiksus, tema eelnevad raamatud ja selle raamatu tutvustus televisioonis. Ei ole ehk väga laialt teada, et Aleksei Turovski on aastakümnete vältel uurinud kalu ja neil elavaid parasiite, rohkem teatakse teda kui zoosemiootikut.

See raamat sobib kõigile loodushuvilistele ja neile, kellele pakuvad huvi meie oma järvede, jõgede ja merede kalad ning nende kasutusviisid. Kalastajatele võiks see olla kohustuslik kirjandus.

Raamatus on kirjutatud 30 erinevast tuntud ja vähemtuntud kalast. Autor kirjeldab kalade välimust, eluviise ja parasiite. Näiteks – kas teadsite, et maailma suurim teib kaalus 420 grammi? Eesti rekord on 312 grammi. Teib on aeglase kasvuga parvekala ja tema liha on kvaliteedi poolest võrdne särjega. Huvitav on ka see, et meie vetes elab ainus eluspoegija, emakala. Ta on pikliku, veidi angerjat meenutava pehme kehaga. Emakala on põhjakala, kes elab kivide all. Ta nahk on üpris limane ja erinevalt lätlastest me teda eriti ihaldatavaks söögiobjektiks ei pea.

Oma juttudesse on autor lisanud meenutusi ja juhtumisi. Vahel põikab ta ka mütoloogiasse. Värskelt veest tõmmatud lutsule tuleb anda vitsa, pikalt ja ägedasti, siis paisuvat tema maks suurest kurvastusest kahekordseks. See on siiski müüt.

Iga kala tutvustuse lõppu on lisatud ka selle maitseomadused ja nipid parimateks kulinaarseteks saavutusteks. Maitsvaim määre on kuumsuitsu räimest valmistatud pasteet sidrunimahla ja majoneesiga. Lisada võib veidi musta pipart ja seltsiks sobivad hästi ka marineeritud kapparid.

Turovskile omaselt võib tihti kohata tema peent huumorit. Pealkirjas ei ole lihtsalt kala nimi, vaid kõigile on antud ka mõni hellitus- või hüüdnimi. Kes võiks arvata, et luts on jääalune pulmaline või ahven on koha kuninglik nõbu ning lest ja kammeljas on kalariigi Picassod.

Lugedes kangastub sageli autori ilmeksimatult äratuntav hääl ja võib ette kujutada, kuidas ta seda teksti ise esitaks.

***

Ilmunud: Vesuuv, 2021

Leia e-kataloogist ESTER

Siiri Alvela

Torupilli raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga