Katariina Libe „Ohverduste sügis”

Udusse mattunud Küüru kolib elama perekond, kes üritab selja taha jätta oma probleemid. Need ei anna aga kuidagi rahu. Pealtnäha tavaline küla peidab endas müstilisi paiku, olendeid ja legende, mis Ollele huvi pakuvad. Lugu jutustatakse kahe inimese – Olle ja Hella – vaatenurgast,  moodustades nii terviku ja andes mitmekülgse ülevaate olukordadest, mis neid kohati tugevalt seovad.

Hella on noor neiu, kes tutvub kena härrasmehega ning pakub talle seltsi ja tuge. Ta armub, kuigi teab, et teine pool samaga vastata ei saa, vähemalt mitte kohe. Noore naise lootus mehega päriselt koos olla teeb valu, kuid ta ei ole valmis sellest loobuma. Hella üksildasi päevi täidavad töö raamatukogus, armastusromaanide lugemine ning unistamine.

Olle on kümneaastane poiss, kellel on keeruline sõpru leida. Teda vaevab ka pidev mure ema pärast. Poiss tunneb endal vastutust, millega ükski laps ei peaks silmitsi seisma. Tema vanemad ei saa juba ammu omavahel normaalselt läbi ning kõigele lisaks võitleb ema raske haigusega. „Ma tahaksin nii väga olla see väike poiss, kes mul on õigus olla – vastutusest vaba. Ma ei tahaks olla süüdi mitte kellegi surmas ja ma ei tahaks näha pealt kellegi kustumist. See on ebaõiglane, ma ei ole seda ära teeninud.” (lk 175)

Raamatust käib läbi palju elulisi probleeme, kuid kaasatud on ka fantaasiamaailm, mis peegeldab Olle sisemuses toimuvat. Reaalsus ja unenäod segunevad, mälestused meenutavad mineviku valu, sooviallikas paistab ahvatleva valikuna probleemidest vabanemiseks. Ängi ja hirmu täis teos räägib sõprusest, kurjusest, üksildusest ning ohverdustest, mida ollakse valmis tegema kõige kallimate nimel.

***

Ilmunud: Varrak, 2021

Leia e-raamatukogust ESTER

Mari-Liis Mägi

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga