Alice Schroeder „Lumepall. Warren Buffett ja elu kui äri“

 „Warren püüab lumehelbeid. Esiti ükshaaval. Kuid siis hakkab ta helbeid kokku kühveldama juba suurte peotäite kaupa. Ta hakkab lumest palli tegema. Kui pall juba suurem on, paneb Warren selle maha. Pall hakkab aeglaselt veerema. Warren annab sellele hoogu juurde ja lund paakub üha rohkem palli külge. Ta lükkab lumepalli üle õue liikuma ja see muudkui kasvab. Peagi on ta jõudnud palliga aia serva. Pärast hetkelist kõhklust asub ta taas teele ja veeretab palli läbi terve naabruskonna. Sestsaadik rühib Warren muudkui edasi – pilk suunatud laia, lund täis ilma poole.“ (Lk 7)

Niimoodi hakkaski pihta sel aastal 92aastaseks saava investori Warren Buffetti teekond ajalehepoisist maailma rikkaima inimese suunas. Tema ettevõtte Berkshire Hathaway üks aktsia maksab tänapäeval üle 480 000 euro – tegemist on kõige kallima aktsiaga maailmas (03.03.2022 seisuga). Kuigi Warren soovis, et inimesed usuksid, et „ta läheb iga päev tantsides tööle ja tunneb rõõmu“, siis tegelikult oli  tema edu taga süvenenud töötamine, mis algas juba väikesest poisikesest peale.

Seda kõike saabki lugeda mahukast elulooraamatust, mille tarvis viis raamatu autor Alice Schroeder viie aasta jooksul läbi intervjuusid nii Warren Buffetti endaga kui ka küsitles 250 inimest. See elulugu ei ole ühekülgne kiitev jutustus Buffetti elust, vaid teda on väga põhjalikult ja haavatavalt kujutatud läbi teiste inimeste silmade. Näiteks analüüsitakse Buffetti suhteid teda ümbritsevate naistega, tema perekonna lugu, riietumisstiili, toiduharjumusi, ebaõnnestunud investeeringuid jne. Lugejad lastakse kulisside taha, kus pealtnäha kaljukindel mees on täiesti kokkuvarisemise äärel. Järgmisena aga näeme, kuidas Buffett on eesrindel ja olemas just siis, kui teda kõige rohkem vaja on.

Muidugi on raamat ka põhjalik ülevaade ärimaailmas toimuvast, alates suurest depressioonist Ameerikas ja lõpetades 2008. aasta laenukriisiga. Vahele on pikitud põhjalik ajalugu sellest, milliseid ettevõtteid Buffett omandas, milliseid ta tahtis omandada ja millised olid inimesed nende ettevõtete esiotsas. Buffetti kohta on öeldud, et ta ei investeerinud ega ostnud ettevõtteid üksnes kasumi pärast, vaid teda tõmbasid pigem inimesed, kes firmade eesotsas olid.

Seega ei ole raamat pelgalt ainult Buffetti elulugu, vaid kõik võtmeinimesed Buffetti elus on saanud osaks tema eluloo raamatust. Ja neid võtmeinimesi on enam kui palju. Nii saame põhjalikult lugeda näiteks Benjamin Grahami, Susan Buffetti, Katharine Grahami, Charlie Mungeri, Roza Gorelik Blumkini ja teiste kohta. Vahepeal tekibki tunne, nagu oleks Buffetti raamatu asemel kätte sattunud kellegi teise elulugu. Kuid Buffetti edu taga olidki just head suhted paljude tähtsate inimestega.

Raamat avaldas muljet väga põhjaliku eeltöö ja intervjuude mahu poolest. Peale selle oli teost ka ilukirjanduslikus mõttes nauditav lugeda. Alice Schroeder oskas osavalt minna detailirohkelt investeerimise teemalt üle paeluva eluloo kirjeldamisele. Meeldis ka raamatu avameelsus. Kirjutati teemadest, mis ei näita Warren Buffettit nii heas valguses. Inspiratsiooni saamiseks kindlasti hea raamat, mida kätte võtta!

***

Ilmunud: Äripäev, 2021

Tõlkinud: Kristel Weidebaum

Leia e-kataloogist ESTER

Margarete Pruus

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga