Oskar Luts „Soo”

Oskar Lutsu põnevusromaan „Soo” muutus eesti lugejate seas populaarseks pärast samanimelise filmi linastumist. Just siis anti uuesti välja ka raamat. Raamatul on filmikujundusega kaas ja ka sees on palju pilte filmist.

Lugu on huvitav ja kaasahaarav. Pariisis õppinud noor kunstnik Toomas naaseb kodumaale ja peatub oma sooäärses talus täditütre Liisi ning tolle abikaasa Juku juures. Naabruses ja soo ääres ringi uidates kohtub ta kohaliku tütarlapse Hildaga, keda hüütakse Metskassiks. Täditütar on talle juba varem rääkinud, et Metskassil on kaks peigmeest ja nüüd avastab ka Toomas, et see vastaks just nagu tõele. Hilda joodikust vägivaldne isa on otsustanud panna ta mehele oma sõbrale Madjakule, keda tütarlaps sugugi ei salli. Teine peigmees on tagasihoidlik Jannu, kes unistab näitlejakarjäärist. Ka tema vastu ei ole Metskassil tundeid. Toomasel on metsiku isa ja Madjaku küüsis vaevlevast tütarlapsest väga kahju ja tasapisi tekivad ka temal tüdruku vastu tunded. Ta otsustab, maksku mis maksab, Hildale appi minna ning ta „sookollide” käest ära päästa. Selle otsusega seab ta aga ohtu enda elu.

Romaani „Soo” on välja antud mitmel korral. Esmatrükk pealkirjaga „Kirjutatud on…” ilmus 1914. aastal. Kordustrükid pealkirjaga „Soo” ilmusid aastatel 1920, 1938, 1944 ja 1953.

***

Ilmunud: Apollo Film Productions, 2020

Leia e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk

Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga