Juta Kivimäe „Suur tuba“

Juta Kivimäe esikromaan „Suur tuba“ võitis 2021. aastal Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlusel esimese auhinna. Tegemist on juudi perekonna eluolu kirjeldusega sõjajärgsete aastate Eestis läbi seitsmeaastase peategelase Mintsi silmade. Mintsi ise on pärit juudi-poola segaperekonnast, kuid tema kasvatamises osaleb ka eestlasest kasuisa. Kõige suuremat lähedust tunneb tüdruk Tartus elavate juudi vanavanematega, kelle kodus Pargi tänaval asub ka sõjajärgne „suur tuba“.

Raamat on huvitav ja vaatamata rasketele teemadele ning süngele ajale (1950ndad aastad Nõukogude Eestis) annab lapse vaatepunkt sündmusi humoorikalt edasi. Tegelased on värvikad, eriti Mintsi emapoolsed vanavanemad Zeide ja Bobe. Kuna autor on kunstiajaloolane, siis on väga hästi kajastatud toonast igapäevast olustikku. Minu jaoks andsid raamatule lisaväärtuse juudi traditsioonide ja väärtushinnangute kirjeldused. Teisalt leidub teose arvuka tegelaskonna seas ka eestlasi ning muid tollal Eestis elanud rahvuste esindajaid. Samas on rahvusküsimusest olulisem perekond ja turvatunne, mida saavad pakkuda vaid lähedased inimesed.

Kindlasti on tegemist minu viimase aja ühe suurema lugemiselamusega Eesti kirjanduses ja seega julgen raamatut kõigile lugemishuvilistele soovitada.

„/…/ Elu on lühike nagu üksainus päev. Hommikul tuled ühest uksest tuppa, lähed üle suure toa põranda ja õhtul astud teisest uksest välja.“ (lk 56)

***

Ilmunud: Varrak, 2021

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogus ELLU

Maris Enok

Pelguranna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga