Camilla Sten „Pärija“

Kui on soovi leida pimedateks õhtuteks põnev kriminaalromaan, mille sündmused keerlevad salapärase, pealtnäha mahajäetud mõisa ümber, kus imelisi maale täis seinad varjavad kunagiste elanike saladusi ja majas toimunud kohutavaid tragöödiaid, siis on see raamat just teile.

Eleanor on noor naine, kellel on keeruline diagnoos: prosopagnoosia, mille tõttu ta ei tunne inimesi nägude järgi ära. Naise silme all mõrvatakse koledal moel tema vanaema Vivianne, kuid diagnoosi tõttu ei tunne Eleanor tapjat ära ja teo sooritaja põgeneb. Viis kuud hiljem saab Eleanor teada, et vanaema on pärandanud talle suure salapärase mõisa Solhöga, millest ta pole kunagi varem kuulnud. Oma poiss-sõbra Sebastiani, advokaadi ja tädiga lähevad nad pärandit uurima. Kohapeal hakkab Eleanor otsima vastuseid küsimustele, kes selles mõisas elasid, miks perekond mõisa hülgas, millist elu elasid tema pereliikmed, kes võis Vivianne’i mõrvata ja miks seda tehti.

Ent majahoidja paistab olevat kadunud, advokaat varjab midagi ning salapärased nurgatagused, vanad fotod, maalid, võõras keeles päevik ja muud esemed, mis uste taga peituvad, tekitavad rohkem küsimusi, kui annavad vastuseid. Mida kauem viibib Eleanor koos seltskonnaga mõisas, seda imelikumaks ja keerulisemaks muutub kogu külaskäik. Lisaks kõigele tekib tunne, et nad pole mõisas üksi… Või on asi Eleanori läbielamistes, mis panevad teda tundma, et majas on keegi, kellele nende külastus üldse ei meeldi, ja kes teeb kõik selleks, et hoolikalt varjatud perekonnasaladused päevavalgele ei tuleks.

Raamat koosneb lühikestest peatükkidest ja on väga põnevalt kirjutatud. Kui romaan meeldib, võib lisaks lugeda ka autori 2019. aastal ilmunud ja rahvusvahelise menu saavutanud romaani „Kadunud küla“. Salapärastest majadest, mõisadest ja seal peituvatest saladustest saab lugeda ka sellistest teostest nagu Kate Mortoni „Kellassepa tütar“, Elizabeth Blackwelli „Lakecresti varjus“ või Silvia Moreno-Garcia „Mehhiko õudusjutt“.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2021

Tõlkinud: Li Laanemets

Leia e-kataloogist ESTER

Diana Taukul

Pirita raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga