Amy Harmon „Kus uitavad kadunud“

Seoses Ameerika Ühendriikide laienemisega 19. sajandil võtsid paljud ameeriklased parema elu lootuses ette teekonna läände viljakamate alade poole. Just sellest ajajärgust kõnelebki Amy Harmoni raamat.

Mayde perekond on koos mitmekümnete teiste perekondadega alustanud teekonda idast läände. Pikk vankrivooridega rännak kulgeb väga raskelt. Maastik pole vankrite jaoks sobiv, puhast vett on raske leida ja nii mitmedki teelolijad surevad koolerasse. Lisaks sellele ohustavad teelisi indiaanlased, kelle maadel nad liiguvad. Õnneks on vankrivoori saatmas noormees nimega John Lowry, kelles on pooni indiaanlaste verd. John oskab anda jõgede ületamiseks, loomade talitamiseks ning indiaanlastega suhtlemiseks näpunäiteid, tänu millele pääsetakse nii mõnestki täbarast olukorrast.

Keset kurnavat ja rasket reisi tekib Mayde perekonna ainsa tütre Naomi ning John Lowry vahel säde. Nende suhet ei soosita, kuid Naomi on südikas neiu ning ei hooli teiste arvamusest. John Lowry on aga ettevaatlikum ega kipu tunnetele vaba voli andma. Sellest ühendusest hargnebki edasi Naomi ja Johni jutustatud lugu, milles on nii üksikuid ilusaid hetki kui ka väga ränki läbielamisi.

„Tead, asi on seda väärt.“

„Mis on väärt, Jennie?“

„Valu. Valu on seda väärt. Mida rohkem armastad, seda rohkem haiget see teeb. Aga asi on seda väärt. See on ainus, mis on midagi väärt.“ (lk 37)

Raamatu lõppsõnas selgub, et teos põhineb päriselt olemas olnud inimeste elulugudel ja vankrivoori kulgemise kirjeldusteks on ainest andnud teekonna läbinute päevikukatkendid. Vahest just sellepärast mõjubki raamat väga usutavalt. Kokkuvõtvalt võib öelda, et tegemist on väga kaasahaarava ja suurepärase lugemisega.

***

Ilmunud: Rahva Raamat, 2022

Tõlkinud: Tiina Viil

Leia e-kataloogist ESTER

Maris Soobik-Saluste

Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga