Judithe Little „Chaneli õed”

Judithe Little jutustab kolme Chaneli õe loo noorima õe Antoinette’i silmade läbi. Romaani kirjutamiseks on autor teinud põhjaliku eeltöö. Ta on uurinud rahvaloenduse materjale, ajakirjandust, genealoogilisi andmeid. Teose aluseks on reaalsed sündmused, kuid lugu on siiski autori nägemus: osa tegelasi pole tegelikult eksisteerinud ja mõned sündmused on romaani jaoks välja mõeldud.

Julia-Berthe, Gabrielle ja Antoinette saadeti peale ema surma Aubazine’i kloostris asuvasse orbudekoju, kus nad nunnade range kasvatuse kiuste unistasid kõrgklassi elust ja glamuurist. Autor kirjeldab läbi Antoinette’i pilgu vanema õe Julia-Berthe’i lühikest elu ning Gabrielle’i võitlust ja vastuvoolu ujumist, kui too üritas ühiskonna määratud rollist välja rabeleda. Gabrielle oli nimelt trotslik ja nutikas tüdruk, kes ei andnud hoolimata saatuselöökidest alla ning otsustas enda unistused täide viia. Antoinette ja Gabrielle toetusid teineteisele ning võitlesid endale välja koha kõrgklassi moe kujundajate ja suunajatena. Raamatus näemegi Gabrielle’i ehk Coco Chaneli kujunemist moeikooniks.

Romaanis on läbivaks teemaks armastuse otsingud. Saame koos peategelastega läbi elada tugevaid tundeid ja suuri kaotusi: esimese maailmasõja algust, surma, masendust. Samas avanevad neile ka uued võimalused. Raamat on põnev ja kaasahaarav. Teose lõpus toob autor ajajoonel välja Chaneli õdedest teadaolevad faktid ning selgitused sellest, palju kirjutatust on ajalooliselt täpne ja palju on kasutatud fantaasiat. Need peatükid aitavad loetut paremini mõista.

***

Ilmunud: Ersen, 2021

Tõlkinud: Ülle Jälle

Leia e-kataloogist ESTER

Hele Tunnel

Männiku raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga