Maniakkide Tänav „Muinaskuningas“

Kes on varasemalt Maniakkide Tänava (tegeliku nimega Agur Karukäpa) loominguga kokku puutunud, teab, et selle kirjaniku „tassike teed“ on just ulmežanr ning sellel alal on ta ka ennast tõestanud.

„Muinaskuninga” kaante vahel võtab meid vastu Muinas-Eesti ajalooline eluolu, millesse lisavad vahvalt vürtsi rahvuslikud mütoloogilised olendid. Fantaasiaromaan avab uksed maailma, milles Veia kihlakonnavanem Hüüp peab lahinguid mitte ainult iseenda hinges, vaid ka reaalses elus. Tema eesmärgiks saab võitlus ülekohtu vastu ning sel teekonnal mõistab ta, kuivõrd olulised on lojaalsus, kättemaks ja eneseohverdused, kui need teenivad üllast eesmärki.

Kui haldjana elav Hüüp teeb läbi ümbersünni Vaiamaa kuninga Maideli pojaks, ainsaks meessoost järeltulijaks ja troonipärijaks, saab alguse Hüüpi ja tema vanema õe Kale aegadeülene vaen. Kui naaberkihlakonnad kuulutavad Vaiamaale sõja, astub kartmatu noor Hüüp vaenlastega lahingusse. Lisaks lihast ja luust inimestele osalevad sõjas ka varjudemaailmast pärit sõdalased, sealhulgas kõnglased, ehmatised, luulindlased, ögardid, libahändlased ja paljud teised. Kui tuuakse piisavalt ohvreid ja rikkalikult ande, saab loota vaimolendite poolehoiule. Just selline käitumisviis tuleb Hüüpile kasuks, kui ta oma kaitsetu kantsirahva Soomehe juurde sõdalaste eest pakku viib. Vaialased saavad turvaliselt sohu siseneda, samal ajal kui vaenlase vaimusõdalased kammitsetakse sooservale.

Muinaseestlastele iseloomulik rahvausund oli pluralism, mis avaldus usus haldjatesse ja vaimolenditesse. Raamatust leiamegi väga palju vihjeid looduslikes pühapaikades korraldatud vanadele kombetalitustele, mis on siiani osa meie kultuuripärandist. Märkimist väärivad ka loomutruud ja ajastule iseloomulikud illustratsioonid, mille on teinud Meelis Krošetskin.

***

Ilmunud: Lummur, 2022

Leia e-kataloogist ESTER

Marelle Kirnmann
Väike-Õismäe raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga