Ruth Rendell „Silmale ilus vaadata“

Teddy on kasvanud üles kummalises perekonnas, kus üksteisest ei hoolita. Elementaarsed vajadused nagu toit, riided ja kodu on küll kaetud, aga emotsionaalne pool on täiesti olematu. Teddyst kasvab ilus, eraklik ja empaatiavõimetu noormees, kes teistest ei hooli. Inimesed on tema jaoks enamasti rõvedad. Ainuke, mida Teddy hindab, on ilusad asjad.

Francine on lapsepõlves üle elanud kohutava trauma. Tema ema mõrvati samal ajal, kui tüdruk oli oma toas ja seda kõike pealt kuulis. Mõne aja pärast abiellub tema isa uuesti naisega, kes soovib Francine’i ohtude eest kaitsta. Mida suuremaks tüdruk kasvab, seda rohkem tahab kasuema teda säästa. Lõpuks muutub see kasuemal lausa kinnisideeks ja ta on võimeline tegema kõike, et Francine’i enda lähedal hoida.

Harriet on naine, kes on harjunud välimust kasutades oma tahtmist saama. Ühel hetkel leiab ta ennast abielust rikka vanema mehega. Sel ajal, kui abikaasa on kodust eemal, kasutab Harriet aega suhete loomiseks meestega, keda ta kutsub töö tegemise ettekäändel oma koju.

„Silmale ilus vaadata“ on aeglaselt, aga pingeliselt arenev psühholoogiline põnevusromaan. Ruth Rendell oskab näiliselt rahulikult kulgevate tegelaste elus osavalt pinget luua. Mõnikord tundub, nagu raamatus ei toimukski midagi, aga miskipärast on ikka põnev. Teoses hoiavadki pinget üleval tegelaste elud ja muidugi mõrvajuhtumid. Ruth Rendell oskab oma tegelastest kujundada värvikad isikud, kellele hoolimata nende tegudest kaasa elada. Raamatu lõpp on lihtsalt geniaalne.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2022

Tõlkinud: Sirje Keevallik

Leia e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga