Reshma Saujani „Julge, mitte täiuslik“

Reshma Saujani toob lugejateni oma isikliku loo: ta räägib põrumisest USA Kongressi valimistel ja sellest saadud õppetundidest, kuidas pea uuesti püsti ajada ja julgel sammul edasi liikuda. Just julgus ongi märksõna, mis kogu raamatut kannab. Autor toob elulisi näiteid, kuidas poisse kasvatatakse maast madalast olema julged, aga tüdrukuid vastupidi ­­– olema täiuslikud. Kui täiuslikkus tasub koolis õppides ennast ära, siis iseseisvat elu elama asudes võib see teha karuteene. Kõige sellega on ka raamatu autor terve oma elu maadelnud ja alles kolmekümnendate eluaastate teises pooles on ta lõpuks leidnud julguse, et võtta oma elu juhtimine enda kätesse. Samamoodi on Reshma Saujani teinud endale ülesandeks levitada tüdrukute seas sõnumit „julge, mitte täiuslik“ ning loonud neile programmeerimiskooli Girls Who Code.

Raamatu lugemine läks ladusalt, vahepeal panid autori mõtted korra peatuma ja enda elu üle järele mõtlema. Kuidas olen mina mingites olukordades siiamaani käitunud? Kas olen jätnud pelgalt kartusest midagi tegemata? Kuigi raamat on stiililt kirjutatud pigem naissoo esindajatele, siis minu meelest põrkuvad samade teemade otsa nii mehed kui naised. Samas saan ma autorist aru – tema eesmärk ongi neid teemasid naissoo esindajatele edasi anda ja pöörata tähelepanu naiste olukorrale ühiskonnas. Autor küll kordas kohati oma mõtteid, kuid samas andis reaalseid mõtlemisülesandeid, kuidas tagasilööke ära tunda ja analüüsida. Mulle meeldis, et raamatus on toodud välja paljude tavaliste naiste lood ja hirmud ning lõpuks, kui naised oma elu ohjad enda kätte haaravad, suudavad nad korda saata imelisi asju. Sain sellest raamatust inspiratsiooni ja häid mõtteid, kuidas oma hirme analüüsida.

„Kui sa põrkad lataki! vastu hirmumüüri selle asemel, et keskenduda asjale, mis sind kartma paneb, siis ürita võtta üks samm tagasi ja küsida endalt: mis võib see maksma minna, kui ma seda ei tee… ja kumb võimalus mind rohkem hirmutab.“ (lk 132)

***

Ilmunud: WW Print, 2020

Tõlkinud: Agne Kosk

Leia e-kataloogist ESTER

Margarete Pruus

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga