Lauri Räpp „Lihtsate asjade tähtsus“

Lauri Räpi esikkogu koosneb luulest ja lühiproosast. Lihtne, kergesti loetav ja kaasahaarav raamat näitab, et kõige tähtsamad asjad elus ongi lihtsad asjad:

„et tähtsad asjad
oleksid võimalikult lihtsad,
tuleb mõista
lihtsate asjade tähtsust“ (lk 51)

Raamat on kirjutatud lihtsas kõnekeeles, täis mõtisklusi elust, surmast, sõprusest, armastusest, valust, igatsusest ja lojaalsusest.  Selle üle, kas teos on liialt argine, labane ja mõttetu või hoopis helge, kerge ja täis hingesoojust, arutlevad hetkel paljud luulesõbrad. Riimluules, vabavärsis ja lühiproosas kirjutatud tekstid ei paku mõttemänge ega intellektuaalseid väljakutseid. Raamat ongi lihtsalt lugemiseks, kaasa tundmiseks, kaasa mõtlemiseks.

Kerge on sellega samastuda ja tuletada endale meelde olulisi tõdesid – näiteks seda, et kõige tähtsam siin elus on ikkagi perekond ja sõbrad ning nendega koosveedetud aeg. See on raamat, mille võib ikka ja jälle riiulist haarata, suvalisest kohast avada ja leida sellest päeva mõtte, näiteks:

„kõik teed viivad
su enda südamesse

Millise paiga
sa sealt
eest leiad
on sinu
enda teha“ (lk 89)

Teos on saanud Rahva Raamatu Aasta Raamatu auhindade jagamisel mitu tiitlit: parim Eesti autori ilukirjandusteos ning Rahva Lemmik 2022.

***

Ilmunud: Rahva Raamat, 2021

Leia e-kataloogist ESTER

Eike Lille

Tondi raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga