Jane Harper „Kadunud mees“

Nathani ja tema venna Cameroni farmid asuvad kõrvuti keset Austraalia lagedat maad. Nad on teineteise lähimad naabrid, ehkki paiknevad üksteisest mitmetunnise sõiduteekonna kaugusel. Cameron peab koos kolmanda venna Bubiga perele kuuluvat farmi, Nathan aga viibib enamuse ajast oma virelevas talus üksinduses. Perekonna pealtnäha rahuliku elurütmi lööb sassi Cameroni surm. Keegi ei mõista, miks Austraalia armutus kliimas üles kasvanud mees jättis auto koos eluks vajalikuga, et ekselda kohalike seas kuulsa maamärgi juurde ning kuumuse käes surra.

Raamat, mis justkui algab tavalise krimkana, pole seda siiski. Tegevus on aeglane ja Cameroni surma ei uuri otseselt keegi, kuid tasapisi hakkavad kooruma välja tema segased suhted vendade ja abikaasaga. Nathan meenutab lapsepõlvekodus viibides nii enda kui ka Cameroni minevikku ning hakkab kahtlema kõiges, mida venna kohta teab. Minevikumeenutused ja olevikus toimuvad sündmused suunavad lugejat tasapisi ootamatu, aga õõvastava lõpplahenduseni.

Loos võib eraldi tegelaseks pidada Austraalia armutult kuuma kliimat. Kõigil on pidevalt palav, maa on kuiv, kraanist tuleb tulist vett. Lugeja tunneb oma riietelt liiva pudenemas. Teose sündmustik toimub jõulude ajal, mis meie jaoks tundub selles uimastavas palavuses täiesti sobimatu. „Kadunud mees“ on aeglaselt kulgev põnevik, mis paneb mõtlema sellele, kuidas minevik võib korduda ja kas ammuseid vigu saab parandada.

***

Ilmunud: Varrak, 2021

Tõlkinud: Malle Klaassen

Leia e-kataloogist ESTER

Maria-Kristiina Pert

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga