„ALENDER“ [„Sõna saab Urmas Alender“]

2020. aasta 29. septembri ETV saates „Ringvaade“ kergitas Yoko Alender Marko Reikopile antud intervjuus saladuseloori raamatu väljaandmise plaanidelt. Sügisel enne teose ilmumist tuli välja ka Yoko Alenderi lühivideo.

19. novembril 2020 esitlesidki Yoko Alender ja Neeme Raud raamatut „ALENDER“ [„Sõna saab Urmas Alender“].

 „Tegemist on monumentaalse teosega, mis 536-leheküljelise kunstiteosena toob justkui asjana iseeneses lugejate ette eesti rokk-muusika varalahkunud suurkuju Urmas Alenderi elu kui loomingu. Raamat keskendub kronoloogiana Urmas Alenderi kogu loomeajale aastatel 1968-94, ehk siis viieteistkümnendast eluaastast kuni lahkumiseni neljakümneselt. Raamatu koostasin mina, meenutusi aitas koguda Neeme Raud, mõtete ja peegeldustega aitasid veel paljud, vormi valas armas kujundaja Jan Tomson. Siiski võib raamatu autoriks eksimata pidada ikkagi Urmas Alenderit. Olen tänulik, et isa nii pedantselt hoolitses selle eest, et ta läbi loomingu ja arhiivi elaks edasi meie kõigi jaoks…“/Yoko Alender/.

Monumentaalseks ei tee väljaannet ainult selle sisu ja lehekülgede arv, vaid ka teose füüsilised parameetrid: lehekülje mõõdud 339×240 mm ja raamatu kaal umbes 3400 g.

On lausa imetlusväärne, millise korrektsusega Urmas Alender, kes kasutas enda kohta lühendit UA, on päevikut täitnud: leheküljed silmale kergesti haaratavalt liigendatud, enamus sissekanded trükitähtedega ja mitte ainult kuupäevalise, vaid ka kellaajalise täpsusega kirja pandud. Rohke pildimaterjalile lisaks leiab „kogutud teosest“ väljalõikeid ajalehtedest, Urmas Alenderi käsikirjalisi ja trükitud luuletusi ning isegi tema pliiatsijoonistusi. Rääkimata nimekirjadest erinevatel aastatel ansamblisse kuuluvatest muusikutest, kontsertidel esitatud lauludest, erinevatest konursi žüriidest ja tulemustest. Omapoolse värvingu annavad raamatus sisalduvad meenutused väga erinevate valdkondade kultuuriinimestelt: Peeter Volkonskist Valter Soosaluni.

Neeme Raud, kes aitas raamatu jaoks meenutusi koguda, kirjutab:

Urmas Alender oli Eesti esimene ja eredaima leegiga põlenud rockstaar. Absoluutne tipp, sügavad pettumused, mida aitasid leevendada vaiksed rõõmud, ja südantlõhestav traagika. Tema elus oli ei olnud peaaegu miski kunagi pooltoonides. Ta oli äge mees. Oli sageli elupõletaja, kelle välise värvikuse taga valutas samas haavatud hing. Ta oli nii supermän kui traagiline kangelane, kes sündis valesse aega. Teame peast paljusid ta laule, teame fakte ta elust, aga kas ka teda ennast kogu välise butafooria taga? Urmas Alender palub võimalust oma lugu lõpuks ise täielikult ära rääkida. Brutaalses aususes on lugeja ees ta päevaraamatud, kus iga elatud päev kellaajalise täpsusega kirjas. Kõik ta laulutekstid ja luuletused. Ning ta elutöö, ansambli Ruja, päevik – legendiks saanud grupi esimesest päevast kuni tuhmi lõppvaatuseni Pamiiri eelmäestikus veoauto kastil. Lisaks kümned ja kümned seni koduarhiivides olnud fotod, mida keegi peale lähedaste ei ole seni näinud. „Alender“ on suurelt elatud elu suur testament. Oma mastaapsuses väärikas monument Eesti rockstaarile number 1.“

Põhjalikumalt saab raamatu kohta lugeda Yoko Alenderi kodulehelt.

Tõus algab langusest ja elu surmast,
Sul puudu kangusest (ma mõtlen Urmast).
Las olla nii kui on, on kõige parem
sul vabadus on vabaneda ka iseendast.
Ka seekord kirjutada liiva peale
mere lainepiiril: Kus? Kunagi!

/Alender ’86/

***

Ilmunud: Pilgrim, 2020

Leia e-kataloogist ESTER

Ester Pomerants
Muusika- ja filmisaali raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga