Tintura + Arno Tamm „Kaugel üksi võõra rahva hulgas: Siberi eestlaste laulud“ (CD)

Hiphopi sugemetega pärimusmuusikaansambli Tintura ning muusiku Arno Tamme koostöös valminud album „Kaugel üksi võõra rahva hulgas“ toob kuulajateni üle-eelmise sajandivahetuse paiku Siberisse elama asunud eestlaste ning nende järeltulijate lood. Album koosneb üheksast eriilmelisest palast, mis loovad hea ettekujutuse väikese rahvuse eluolust kaugel maal.

Muusikapalade kõrval aitavad siberi eestlaste lugusid jutustada albumiga kaasasolevad 12 postkaarti ning informatiivne voldik. Bukletilt saab aimu albumi tekkeloost, samuti antakse seal pisut ajaloolist tausta Siberisse suundumise põhjuste kohta ning eestlaste levikust Siberis. Kui pea kõik oleme kuulnud lugusid 1940. aastatel Siberisse küüditatutest, siis vähem on juttu sinna juba eelnevatel aastakümnetel peamiselt põllumaa tõttu elama suundunud eestimaalastest. Enamik postkaartide piltidest on jäädvustatud 1990ndatel Eesti Rahvaluule Arhiivi välitööde ajal, kuid sekka on ka varasemaid hetki erakogudest. Postkaartide tagaküljele on kogutud tekstina siberi eestlaste 20. sajandist pärit mälestused, mis on välja nopitud Anu Korbi raamatutest. Nii meenutavad sealsed elanikud näiteks elektri saabumist külla, kohalikku rändkino, üheslaulmist, pulmatraditsioone ja palju muud. 

Loomulikult on album ka muusikaliselt tõeliselt meeliköitev elamus. Vanadele rahvalauludele on uus elu sisse puhutud tänapäevaste rütmide ja helidega ning plaadil esindatud instrumente ei anna isegi kahe käe sõrmedel kokku lugeda. Lugude sisse on põimitud ka siberi eestlaste jutustusi arhiivisalvestistena, mida kohtab nüüdisaja pärimusmuusikas üha enam. 

Naudin alati tohutult, kui muusikal on võime viia kuuldust kaugemale ning panna mõtisklema elu ning inimeste saatuse üle. Soovitan seda albumit kuulata mitte niisama möödaminnes, vaid tõesti süvenedes ja läbi laulude inimeste lugusid tunnetades. Autorite valitud ning esitatud lood loovad mõnusa terviku ning vallandavad erisuguseid emotsioone – on lõbusaid ja kaasakiskuvaid palasid kui ka nukraid lugusid õnnetust armastusest ja koduigatsusest. Nagu ütlevad albumi autorid ka muusika kohta ise:

„Rahvalaulu sisse saab peita nõnda palju – nii tundeid, elutarkust, kombeid kui ka ajalugu. Siberi eestlaste lauludeski rullub lahti nende elusaatus, milles on kõrvuti õnnetunnet ja paratamatult ka kurbust.

***

Loe lisaks:

https://kultuur.err.ee/1141396/tintura-ja-arno-tamm-panid-siberi-eestlaste-laulud-plaadile
https://vikerraadio.err.ee/1141551/tintura-arno-tamm-uus-plaat
https://klassikaraadio.err.ee/1143048/folgialbum-tintura-ja-arno-tamm-kaugel-uksi-voora-rahva-hulgas-2020

Leia e-kataloogist ESTER

Anette-Johanna Kadakas
Muusika- ja filmisaali raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga