Claire Keegan „Sellised väikesed asjad“

Bill Furlong on kohusetundlik söe- ja puidukaupmees, kes armastab väga oma naist ja viit tütart. Jõulueelsel külmal perioodil on tal ohtralt tööd. Ühel päeval viib ta sütt kohalikku nunnakloostrisse ja avastab kogemata midagi, mis jääb tema hinge painama ning tekitab kõhklusi. Kas jätkata elu vanaviisi või üritada midagi muuta? Viimane variant võib aga kaasa tuua kogukonna vastuseisu.

 „Sellised väikesed asjad“ on täpselt selline teos, mida mulle väga meeldib lugeda – sellel pole kindlat algust ega lõppu, võetakse ette vaid lühike periood tegelase elust ja kirjeldatakse mõnusate detailidega selle tegelase minevikku, peresuhteid ja mõtteid. Samas paigutatakse lühikesse ajavahemikku teravalt ja oskuslikult Iiri ühiskonna väga valus teema, niinimetatud Magdaleena pesumajad. Raamat paneb mõtlema sellele, kas me julgeme vastu astuda ebaõiglusele ja julmusele, millel kogukond ja/või ühiskond vaikimisi toimuda laseb.

Teoses justkui ei toimugi midagi, aga samas läheb jutuke lihtsast mehest, kes julgeb kuulata oma südame häält, väga hinge. Samuti avardab raamat silmaringi Iiri ühiskonna teemal. Mainimata ei saa jätta ka imelist kaanekujundust.

***

Ilmunud: Varrak, 2022

Tõlkinud: Liina Soots ja Tõnu Soots

Leia e-kataloogist ESTER

Maria-Kristiina Pert

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga