„Nomadland“ (DVD)

Režissöör Chloé Zhao filmi peategelane Fern elab ühes väikeses Ameerika tehaselinnas koos armastava abikaasaga rahulikku elu. Pärast 2008. aasta majanduskrahhi muutub tema elu aga tundmatuseni – ta kaotab oma abikaasa ning pärast tehase sulgemist ka töökoha ja kodu. Nüüd on ta sunnitud maha müüma kogu oma maise vara ning asuma kaubikuga nomaadina mööda maad ringi rändama. Tee peal kohtab ta palju sarnase saatusega, peamiselt Ameerika baby boomer’ite põlvkonna inimesi, kes ei soovigi enam ühiskonna normide järgi elada ning vabadusest (vähemalt pealtnäha) suurt rõõmu tunnevad.

Tegu on 2020. aasta vaieldamatult hinnatuima filmiga, mis on pälvinud 147 erinevat auhinda, sealhulgas ka 2021. aasta Oscarite galal parima filmi, parima lavastaja ja parima naispeaosa tiitli. Peategelast Ferni kehastav Frances McDormand on varemgi silma paistnud suurepäraste rollisoorituste eest (näiteks 2017. aasta filmis „Kolm reklaamtahvlit linnaservas“), suutes kujutada oma tegelaskujusid erakordselt inimlike, tõetruude ja üsna eriskummalistena.

Film on mõnusalt kulgev, haarab täielikult endasse ja tekib tunne, nagu oleks me Ferniga tema teekonnal kaasas. See on harukordne võimalus süüvida nii sügavale kellegi loo sisse ja kogeda tema rõõmu- ja üksindusehetki. Kohati tekib tunne, nagu vaataks dokumentaalfilmi ning seda ka põhjusega – filmi süžee on kirjutatud Jessica Bruderi 2017. aastal ilmunud tõsielulise raamatu põhjal. Mitme linateoses kaasalööva näitleja puhul pole sugugi tegemist näitlejatega, vaid iseend kehastavate päriselt nomaadielu elavate ameeriklastega. Film liigutab südamepõhjani ja paneb mõtisklema üksinduse, ühiskondlike normide ja asjade jäävuse üle. 

Loe arvustusi:

https://kultuur.err.ee/1608223252/arvustus-visuaalselt-voimas-nomaadimaa-mojub-liiga-tuttavlikult

https://www.rogerebert.com/reviews/nomadland-movie-review-2020

https://www.nytimes.com/2021/02/18/movies/nomadland-review.html

https://www.theguardian.com/film/2021/may/02/nomadland-review-chloe-zhao-frances-mcdormand

***

Leia e-kataloogist ESTER

Anette-Johanna Kadakas
Muusika- ja filmisaali raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga