Olga Tokarczuk  „Ühe Raamatu otsijate teekond“

„Ühe Raamatu otsijate teekond“ on Nobeli laureaadi Olga Tokarczuki debüütromaan, mis ilmus juba 1993. aastal ja pälvis Poola Kirjastajate Liidu auhinna. Poola keelest on romaani eesti keelde ümber pannud Hendrik Lindepuu, kes oli selle tõlkega 2022. aastal Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhinna nominent.

„Ühe Raamatu otsijate teekond“ on ühtviisi nii ajalooline ajasturomaan kui ka armastusromaan. Raamatut läbivateks teemadeks on alkeemia, kristlik müstika ning 17.–18. sajandi vahetuse aegsed Prantsuse kombed.

Aastal 1685 suundub üks kummaline seltskond otsima nn Raamatute Raamatut. Otsijate seltskond koosneb neljast inimesest – alkeemiast võlutud Markiist, pankurist de Berle, tummast kutsarist Gauche ja kurtisaanist Veronica – ning ühest kollasest koerast. Pankur de Berle katkestab teekonna ja naaseb Pariisi. Markiil jääb Raamatute Raamat leidmata. Tumm Gauche, kelle jaoks sõnad on maailmas kõige tähtsamad, leiab küll raamatu, aga ei oska seda lugeda. Ja mis juhtub üldse Markii ja kurtisaan Veronicaga?

Kuigi ettekavatsetud siht jäi saavutamata, on teekond ainumas asi ilmas, millel on mõte sees, ütleb autor lõpetuseks. „Raamat lebab endiselt seal, kuhu jättis selle Gauche. Alati võib juhtuda, et keegi lõpuks leiab selle ja toob maailma – ning siis ei ole inimestel enam kindlasti midagi kirja panna.“ (lk 192)

***

Ilmunud: Hendrik Lindepuu Kirjastus, 2022

Tõlkija: Hendrik Lindepuu

Leia e-kataloogist ESTER

Reet Ojasoo

Männi raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga