Jari Järvelä „Aino A.“

„Aino A.“ on Soome arhitekti Alvar Aalto naise Aino Aalto huvitav ja intrigeeriv elulooraamat. Aino (1894–1949) ja Alvar (1898–1976) olid abikaasad ja töökaaslased üle kahekümne aasta kuni Aino surmani. Nende projekteeritud hoonete nimekiri on pikk, lisaks sellele olid nad uuenduslikud disainerid ja mööbliloojad. Nad reisisid Euroopas, Ameerikas ja ka mujal paikades ning saavutasid suure tuntuse ja rahvusvahelise edu.

Eelmise sajandi algus oli veel selline ajajärk, mil arhitektiametit peeti meeste pärusmaaks. Naised seda ametit ei valinudki või kui valisid, siis tegelesid hoopis ruumikujunduse ja disainiga. Nii kujuneski välja olukord, et kuigi paljude ehitusprojektide ning mööbli- ja disainitoodete ideed ja teostus tulid Ainolt, märgiti pärast projektide valmimist arhitektiks vaid Alvar Aalto nimi. Jari Järvelä raamat ongi sügav tänukummardus andekale Aino Aaltole, kes jäi oma kuulsa abikaasa kõrval teenimatult varju. Kindlasti aga ei tohiks kalduda ühest äärmusest teise ega seada vähimalgi määral kahtluse alla Alvar Aalto saavutusi, sest ta projekteeris isegi pärast Aino surma pika nimekirja arhitektuuripärleid.

Alvari ja Aino liit polnud üksnes loominguline. Nad hoidsid ja armastasid teineteist ning neil sündis kaks last. Iseloomult olid nad väga erinevad. Alvar oli hea suhtleja, ta oli inspireeriv, spontaanne ja kuulsushimuline, ta oli keeruline isiksus, kes püüdis teisi võluda. Aino oli seevastu heade ideedega, loominguline, põhjalik ja süvenev, inimeste vastu hooliv ja empaatiline. Alvari vabameelsus, kõrvalehüpped, suhtumine rahasse ja rohked reisid tekitasid Ainole tihti südamevalu ja muret. Aga neid siduv vaimsus ning armastus aitasid neil teineteist mõista, teineteisele andestada ja koos jätkata. Isegi siis, kui Aino sai vähidiagnoosi, püüdis ta taluda murekoormat üksi, tahtmata Alvarit häirida, teda projektidest eemale tõmmata.

Jari Järvelä raamat pole klassikaline elulooraamat, kuivõrd see ei põhine dokumentidel ega mälestustel. Ent üks on kindel: Aino Aalto oli Alvar Aaltoga võrdväärne arhitekt ja looja, mistõttu on ta ära teeninud selle, et teda meenutatakse ja talle austust avaldatakse. Sellele annab kinnitust ka teine Aino ja Alvar Aalto elust kirjutatud raamat, mis on ilmunud pisut varem – lapselapse Heikki Aalto-Alaneni poolt kirjutatud „Armastan sinus inimest“. Nimetatud teos keskendub küll põhiliselt arhitektide loomingule, kuid lugedes Aino ja Alvari kirjavahetust ning pannes kahest raamatust kokku ühtse pildi, muutub Jari Järvelä teos veel usutavamaks. See on 20. sajandi esimeses pooles tegutsenud kahe inimese armastuse ja loomingu lugu, mida soovitan kindlasti lugeda!

***

Ilmunud: Vesta, 2023

Tõlkinud: Kai Aareleid

Leia e-kataloogist ESTER

Ülle Alt

Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik seenior

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga