Joel Haahtela „Adèle’i küsimus”

Soome kirjaniku Joel Haahtela uusim teos on vaid 160 lehekülge. Nendele lehekülgedele mahuvad Prantsusmaa lumised nõlvad, vestlused munkadega, unustamatud pühakud ja elumuutvad imed. Kõige taustal püsivad aga aegumatud küsimused, mis painavad nii peategelast kui ka lõpuks lugejat.

Haahtela loodud keskealine peategelane suundub talvisele Prantsusmaale, et uurida pühak Adèle’i ja tema maagilisi võimeid. Uurimistöö viib ta väikesesse kloostrisse, kus ootavad ees mungad ja nende religioossed eluviisid. Arhiivitööde vahel vestleb ta munkadega, et jõuda lähemale imede sünnile ja leida lahendus ka enda suurtele küsimustele. Kuidas leida imesid ning kas need üldse eksisteerivad? On need midagi üleloomulikku või midagi, mida me ise saame luua?

Joel Haahtela teos lausa sulab kätel. Teose muudab eriliseks just tema lihtsus. Väike tegelaste arv hoiab fookuses peategelase ning tema kogemused. Peatükid on lühikesed, mistõttu on seda lihtne lugeda igal vabal ajahetkel. Kaunid väljendid ning loomingulised, aga realistlikud kujutluspildid tekitavad lugejas sooja ja hoitud tunde. Raamatul on omamoodi kurb alatoon, mistõttu on see ideaalne lugemine pimedatel õhtutel, kui mõni rõõmsam raamat tuju hoopis mornimaks teeks. Mõtisklused usu ja ateismi, elu ja surma, imede ja realismi vahel ei ole kunagi absoluutsed. Haahtela navigeerib tundlikke teemasid hellalt, tegemata alandusi loo edasi andmisel.

„On kohti, kuhu jõutakse ainult eksides, muud teed ei ole.“ Mõnikord leiame parimad teosed märkmatuks jäänud raamatutest. Haahtela teosel on suurepärane koht Soome kirjandusmaastikul ning julgustan kõiki selle maa ja autoriga tutvuma.

***

Ilmunud: Hea Lugu, 2020

Leia e-kataloogist ESTER

Ellika Eero

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga