Peter V. Brett „Maalingutega mees”

„Maalingutega mees” on esimene raamat USA autori Peter V. Bretti viieosalisest “Deemoni sarja” saagast. Autor on pealtnäha koostanud küllaltki klassikalise fantaasiamaailma. Tsivilisatsioon on pärast kunagist hiilgeaega kaotanud suure osa oma teadmistest nii loitsude kui ka tehnoloogia vallas. Seetõttu on loodus täis varemeid, kus julgemad seiklejad võivad leida nii aardeid kui ka kaotatud teadmisi. Kunagise kõrgtsivilisatsiooni languse põhjus on deemonite ilmumine, keda on tavaliste relvadega pea võimatu tappa ning kelle ainus nõrkus on päikesevalgus. Brett on lisanud klassikalisele fantaasiale grimdark stiilis pöörde – inimestes on lootus paremate aegade tekkeks ammu kustunud ning ühiskonnas on võimu võtnud isekus, harimatus ja stagnatsioon. Kangelasi, kes kurjale vastu astuda julgevad, ei ole ning üksikud külad ja linnad eksisteerivad metsiku looduse seas. Loitsumärkideta rändamine on võimatu, sest öösiti tulevad päikesevarjust välja deemonid.

„Maalingutega mees” jutustab kolme peategelase lapsepõlvest täiseani kasvamisest. Arlen kaotab oma pere deemonite rünnakule ning läheb Milni linna võitluskunste ja loitsumärke õppima. Leesha tõrjutakse peale pahatahtlikke kuulujutte ühiskonnast välja ja otsustab oma elu erakuna pühendada ravikunstile ja muudele teadustele. Rojer kasvab orvuna üles tsirkusetrupis ning avastab ande viiulimängule, mis lummab isegi deemoneid.

Grimdark stiilile omaselt sisaldavad “Deemoni sarja” raamatud kohati eriliselt võikaks kiskuvat vägivalda, mistõttu ei soovita ma raamatut alaealistele.

***

Ilmunud: Varrak, 2010

Leia e-kataloogist ESTER

Henrik Hannes Herkel

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga