Tuuli Jõesaar „Meie vana maja. Remondipõnevik“

Petrone Prindi „ Meie…“ sarja üks värskemaid raamatuid „Meie vana maja“ räägib paljudele küllaltki tuttaval teemal – vanade maamajade renoveerimisest. Delfi ajakirjanik pärib oma vanaema 1920ndatel ehitatud puumaja. Alguses suvilana mõeldud maja otsustab raamatu autor aga renoveerida siiski kaasaegseks pereelamuks, et korterielust pääseda.

Ajakirjanikule omase lobeda sulega on Tuuli Jõesaar kirjeldanud maja ruumide jaotuse kavandamist, lammutamise protsesse, ehitustööde korraldamisi ja kurikuulsat bürokraatiamasinat, millest paraku ei pääse üle ega ümber. Eriti, kui tahta Kredexilt rekonstrueerimistoetust. Lehtede vahele mahub veel erinevate süsteemide paigaldajatega jändamist, sobivate akende otsimise saaga ning Tuuli vanaema päeviku katkeid, mis muudavad selle loo hingelähedaseks ka lugejale. Tuuli toob selgelt välja, et ta ei renoveeri lihtsalt maja, vaid oma kodu, enda ja oma vanaema-vanaisa pärandit. Veresideme tugevus on tuntav kogu lugemise jooksul.

Muhedate kirjelduste vahele jagab autor ka kasulikke nippe või lihtsalt juhib tähelepanu hoone rekonstrueerimise olulistele detailidele. Raamatut tasuks lugeda kõigil, kes soovivad osta või on pärinud vana maja ning tahavad selle ümber ehitada. Vana ja sageli ka nii-öelda pirtsaka maja renoveerimine ei nõua ainult raha, vaid ka hunnikuga motivatsiooni, optimismi ja ehk õige natuke ka hullumeelsust.

***

Ilmunud: Petrone Print 2023

Leia e-kataloogist ESTER

Maria-Kristiina Pert

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga