Annette Bjegfeldti „Palermovej ülemlaul”

„Palermovej ülemlaul” on läbi kolme põlvkonna kulgev lugu, mis saab alguse 1920. aastate Peterburis, kui Taani suurkaupmehe perekonna pärija Hannibal armub tsirkuseartisti Varinkasse. Sellest kohtumisest sünnib abielu, mille järeltulijatele on alatiseks kindlus ja tugisammas Kopenhaagenis, Palermovejl asuva suure aiaga valge häärber.

Raamatu paljudest värvikatest tegelastest on kõige ekstsentrilisem Varinka, kes abikaasa Hannibali meelehärmiks ei hooli põrmugi kirjandusest või muusikast, vaid mängib hea meelega hoopis kaarte ja käib koerte võiduajamisel. Nende ainus tütar Eva töötab stjuardessina ning kohtab lennukis oma tulevast abikaasat Jan Gustavit. Mees sõidab koos oma armastatud kirjatuviga Londonisse, et vastu võtta medal vapruse eest Teises maailmasõjas. Eva ja Jani perre sünnib kolm tütart: kaksikud Olga ja Eshter ning ennaegsena sündinud Filippa. Kõik õed on väga andekad. Õdedest õrneim Filippa armastab teadust ja füüsikat. Olga on musikaalne ning lausa ebamaiselt kaunis ja särav suhtleja. Eshter seevastu melanhoolne ning kohmakas, kes tunnetab maailma läbi värvide ja maalimise.

Autori stiil on lopsakas ja külluslik. Väga palju on pisikesi, leidlikke tähelepanekuid kõige tavalisemate asjade kohta. Kaunilt on käsitletud ka kõike kurba, mida elus paratamatult ette tuleb. Mind paelus kõige rohkem minategelase Eshteri eneseleidmise lugu, eriti tema heitlused kunstnikuna oma tee leidmisest. Raamatut lugedes meenus kohe film „Amélie” ja arvan, et kellele meeldis film, võiks nautida ka “Palermovej ülemlaulu”. Raamat on soe ja positiivne ning sobib eriti hästi just praegusesse rõskesse sügisesse.

„Palermovej ülemlaul” on Taani laulja, muusiku ja laululooja Annette Bjegfeldti (snd 1961) debüütromaan.

***

Ilmunud: Rahva Raamatu Kirjastus 2023

Leia e-kataloogist ESTER

Jane Sööt

Nõmme raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga