Annika Lõhmus „Andres mustonen: Fuuga mitme teemaga”

Ootasin mitu nädalat õhinaga, millal jõuab raamatukogu töötlusosakonnast laenutussaali augusti lõpus ilmunud, muusikaliselt helisev edulooline elulooraamat „Andres Mustonen: Fuuga mitme teemaga.” Raamatust teada saamise hetkel arvati ootusajaks kaks nädalat. Olles nüüd seda raamatut käes hoidnud, tunnistan, et iga hetk selle ootust oli väärt. Midagi nii elavat ja liigutavat trükisõnas pole juba ammuilma kogenud. Seetõttu tahaksin oma isikliku  kommentaariga kummardades kiita seda värsket mõjuvõimsat suurteost.

Raamatu koostaja Annika Lõhmus on ära teinud kiiduväärse kirjatöö, mis annab värvikireva ülevaate ühe suure inimese suurest elutööst. Tegemist on põhjaliku materjaliga, mis on kokku pandud paljudest varasematest artiklitest, meenutustest ja persoonilugudest Eesti meedia allikate põhjal. Kõvade siniste kaante vahel elab oma erakordset elu lugu muusikast, loojast, esitajast, mässumeelsest edasipürgijast ja väsimatust otsijast. Raamat koosneb läbivalt eesti- ja ingliskeelsetest temaatilistest peatükkidest, kakskeelsest saatesõnast, sissejuhatusest, lisadest ja fotodest. Teisiti ju ei saakski edasi anda nauditavat lugemist kunstimaailma riskivalmis vabadusvõitlejast, globaalsest geeniusest, kelle helisev haare sirutub Maarjamaast oriendini. See on inspireeriv ning kaasahaarav lugu legendaarsest loomevaimust, kes ihkab alati endas toimuvat väljendada loominguliselt.

Peatükid on temaatiliselt toredasti liigendatud. Igaüks neist sisaldab tsiteeritult härra Mustoneni mõtisklusi ning saame osa ka tema kolleegide arvamustest. Allpool annan lühida ülevaate sisu ülesehitusest.

ALGUS tutvustab lugejale paeluva peategelase päritolu ja lapsepõlve, varasemaid muusikalisi katsetusi ja lugemiseelistusi.

ERISTUJA peatükk viib viiuliõpinguteni, kus aja jooksul vahetuvad õpetajad toonase haridussüsteemi isepärases keskkonnas. Kangastuvad noore mehe mässumeel ning värvikamad vahejuhtumid ja reisid.

VIIVUKS HELILOOJA kirjeldab heliloomingut lihtsamast keerulisemani, palasid kolleegidele ja erinevatele instrumentidele.

HARMOONIA OTSINGUIL kajastab, kuidas muutuste tuuled puhuvad lõkkele huvi vanamuusika vastu ning innustavad otsima lihtsust ja heakõlalisust. Selles osas jõuab Mustonen esinejana esmakordselt kirikuvõlvide alla ja huvi vanamuusika vastu viib ansambli Hortus Musicus asutamiseni 1972.

PLAHVATUS valgustab lugejat Hortus Musicuse esimestest proovidest ja esinemistest, mis osutuvad parajaks väljakutseks, kusjuures ollakse eriseisundis. Ilmneb ansamblist lähtuv tugev inspiratsioon tuntud Eesti poetessile. Samuti saab lugeda välisreisidest ja plahvatuslikust edust.

RISKIJA avab vaateakna reisidesse lääneriikides, kust ENSV  nii-öelda ohtlike kaupade nimistusse kuulunud tooteid nui neljaks sisse smuugeldatakse. Nii enda tarbeks kui sõpradele kingitusteks. Selles punktis on suur rõhk Hortus Musicuse instrumentide soetamisel. Räägitakse reeglite eiramisest rajal püsimise eesmärgil.

SIRUTUS ITTA kannab keskse tegelase eksootiliste maade kultuuriruumi, millest kujuneb loomulikus voolus välja jooga harrastamine, taimetoitlus, mantrad ja vägivallatuse pooldamine. Tormleb trots ideoloogilise surve vastu. Pilk püüdleb itta, kus filosoofia ja religioon on muusika võtmeks.

DŽÄSSI VÕTMES tunneb maagiliselt mõjuv muusik ennast ka džässirütmides koduselt teatud perioodi vältel.

DIRIGENT annab musitseerimisele juurde veel dirigeerimise väljundi ehk siis tegevusala laieneb. Dirigendi diplomi puudumist uue ala esindaja ei kahetse ja tal on palju eeskujusid.

PIIRIDETA LOOJA laseb meil näha mitmenäolist tegutsejat uue festivali korraldajana, kus ta kutsub ellu Eesti muusikamaastikku rikastava, aastakümneid väldanud ürituse MustonenFest, mis osutub köitvate kavade kaudu laiaks tööpõlluks arvukatele interpreetidele.

ARMASTUS avalikustab loomingulise legendi muusikavälised armastamised ja armumised, perekonnasisesed rõõmud ja mured ning järeltuleva põlve meloodilise järjepidevuse.

LISAD vahendavad Andres Mustonenile omistatud tunnustusi, teoste loetelusid, tema esitatud ja dirigeeritud teoseid, mis talle kirjutatud teiste heliloojate poolt. Nimeliselt tuuakse välja koorid, kellega on koostööd tehtud. Esindatud on kirju kujundusega kontserdiplakatid. Fikseeritakse raamatu koostamisel kasutatud kirjanduse loetelu.

Ülal kirjeldatu on vaid põgus üldistav vaade suurele sihtgrupile suunatud ajaloolisest teosest sõnas ja pildis, mis aegumatu kultuuriväärtusena jääb ajas helisema.

2023. aasta kevadel Eesti ühiskonda tabanud päevapoliitiline tühistamiskampaania seoses Mustoneni esinemisega Venemaal oli määratud siinkirjutaja arvates läbi kukkuma. Ei ole võimalik tühistada meeliülendavatest meloodiatest õnnistatud härrasmeest, kes oma ande ja pühendumusega on täitnud jumaliku helitäiusega piiritu publiku hingeruumi, jaganud oma hurmavat helirännakut ligimestega lähedal ja kaugel. See on olnud kõrgelennuline armastuse tee seest välja, kõigile ja kõikjale. Raamat on parim kingitus muusikuks sündinu seitsmekümnendaks juubeliaastaks nii talle kui meile kõigile. Palju õnne aegumatu ja asendamatu Andres Mustonen!

***

Ilmunud: MTÜ Floridante 2023

Leia e-kataloogist ESTER

Andre Tamm

Vabakutseline kirjanik, ajakirjanik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga