Sheila O’Flanagan „Kadunud naine”

„Kadunud naine“ oli raamat, millele mul puudusid ootused. Tööga seoses sattus see minu lauale ning asusin seda lugema kohusetundliku meelega. Ootamatult leidsin end raamatu lehekülgedelt, mida näpud ei jõudnud piisavalt kiiresti pöörata. Raamat on mitmekihiline. Napi neljasaja lehekülje sisse mahuvad rasked teemad nagu vaimne vägivald, identiteedi puudumine ning pereliikmete surmad. Vastukaaluks paitab meid pehme Prantsusmaa päike oma sõbralike inimestega, kes annavad peategelasele ja lugejale lootust paremasse homsesse.

Raamat algab peategelase Imogeni vaatepunktist, kes olles töölähetuses Pariisis ei plaanigi naasta koju Dublinisse, vaid põgeneda oma kunagisse lapsepõlvekoju Lõuna-Prantsusmaal. Ta on plaani mõelnud üksipulgi läbi, aga ometigi närib teda kahtlus, kas tema kõigi arvates imetlusväärne abikaasa teda siiski üles ei leia. Viimased viis aastat on abikaasa täiusliku abielu fassaadi all kasutanud Imogeni murdmiseks vaimset vägivalda. See on muutnud kunagise iseseisva ja tugeva naise enda tumedaks varjuks, kes meeleheitlikult üritab endas taas iseennast üles leida. Prantsusmaa kuurortlinnas end varjates leiab Imogen tasapisi üles selle, mis teeb temast tema. Lõbusate ürituste ja uute tutvuste vahele jäävad aga hetked, kus abikaasa sisestatud kõhklused panevad Imogeni kahtlema, kas ta ikka on võimeline üksi hakkama saama.

Raamatus vahelduvad Imogeni ja ta abikaasa vaatepunktid, mis hoiavad lugeja terve aja pinevil: kas abikaasa jõuab leida Imogeni üles enne, kui too taas kaob? Kas vaimne vägivald, mille all Imogen viimased viis aastat on kannatanud, laseb tal enam kunagi normaalse elu juurde tagasi pöörduda? Raamat on põnevusest hoolimata kohati keeruline lugemine ning koos Imogeniga tekib lugejale segadus, mis on reaalsus ja mis mitte.

Soovitan lugemist kõigile. Eriti aga just neile, kes soovivad paremini aru saada, kuidas mõjutab vaimne vägivald ühe inimese elu ning minapilti, ja kui raske on sellest taastumine.

***

Kui Sinagi oled olukorras, kus partner kasutab vaimset või füüsilist vägivalda, siis võta ühendust ohvriabiga. Sa ei ole üksi!

***

Ilmunud: Varrak 2017

Leia e-kataloogist ESTER

Ellika Eero

Eestikeelse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga