Jochen Gutsch ja Maxim Leo „Frankie”

„Frankie” on vaimukalt kirjutatud raamat, mis räägib huumorivõtmes tõsistest asjadest. Mina-vormis räägib meile oma loo hulkuv kass Frankie. Juhuse läbi satub ta sisse jõllitama aknast, mille taga hakkab depressioonis mees, Richard Goldi, endalt elu võtma. Goldi ei taha sellisele hetkele pealtvaatajat, isegi mitte räpast ja katkutud kassi ning nii algabki mehe ja kassi vaheline suhtlus. Suhtlus inimkeeles, sest ehmunud kass unustab loomade “kuldreegli”: mängi lolli. Tegelikult saavad loomad väga hästi aru nii inimestest kui ka kõigist teistest loomadest.

Inimeste sõnadest võib Frankie ju aru saada, aga tegudest küll mitte. Inimesed, targad ja võimsad, on kõige kummalisemad olendid maa peal ning teevad oma elu mõttetult keeruliseks. Kuidas saavad siis miljonid inimesed olla depressioonis, kui see pole nakkav? On ju ka loomi, kellel on raske elu, aga nad ei taha ennast maha koksata. Ehk on asi selles, et inimesed magavad liiga vähe ja mõtlevad liiga palju.

Läbi Frankie silmade näeme kasside igapäevaelu, tutvume nende maailmavaate ja suhtlusreeglitega. Õpime olema praktilised nagu kassid; miks ei võiks kassid voodis magada, suur voodi pooltühjana on lihtsalt raiskamine. Näeme, kui väga vajab üks loom sooja kohta, korralikku toitu ja paitamist.

Mees, kes tahab surra. Kõuts, kes otsib kodu. Liigutav ja ühtaegu ülikoomiline lugu ebatavalisest sõprusest ja teekonnast tagasi ellu.

Autorid Jochen Gutsch on Spiegeli reporter ja Berliner Zeitungi kolumnist ning on võitnud Theodor Wolffi auhinna ja Henri Nanneni auhinna. Maxim Leo on samuti Berliner Zeitungi kolumnist ning võitnud nii Theodor Wolffi auhinna kui ka Euroopa raamatuauhinna.

***

Ilmunud: Vesta 2023

Leia e-kataloogist ESTER

Eike Lille

Tondi raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga