Ruth Ware „Nullpäev”

Tuntud psühholoogiliste trillerite autori Ruth Ware’i värske teos „Nullpäev” on sündmusterohke põnevik, mis keskendub erinevalt tema varasematest raamatutest rohkem tehnoloogilisele aspektile. Nimelt on loo keskmes naine Jacintha ehk Jack ja tema mees Gabe, kes teenivad elatist turvasüsteemide stressitaluvuse kontrollimisega. Ettevõtted palkavad neid oma hoonetesse ja sealjuures süsteemidesse sisse murdma, avastamaks turvaauke ja tegemaks ettepanekuid turvalisuse tõstmiseks.

Ühel õhtul, kui Jack järjekordsel tööotsal hoonesse sisse murrab, Gabe teda kodust arvuti tagant digitaalsest aspektist juhendamas ja abistamas, ei lõppe asjad nii nagu oodatud. Jack jääb hoonest väljudes turvaülemale vahele ning peab minema politseijaoskonda ütlusi andma, sest neid palganud firma kontaktisik ei vasta telefonile ega saa Jacki isikut ja tema seaduslikku õigust hoones viibimiseks tõestada. Isegi Gabe, kes peaks kodus nimetatud firma süsteemidesse häkkima ja naist koju ootama, ei võta vastu. Naise kasvav mure on põhjendatud, sest kui ta mitu tundi hiljem koju jõuab, leiab ta oma mehe läbilõigatud kõriga arvuti tagant, helikindlad kõrvaklapid peas. Šokiseisundis käitub Jack ebaratsionaalselt ja viivitab politsei kutsumisega, sest ei suuda olukorraga kuidagi toime tulla. Selle tagajärjel saab just Jackist mehe mõrvas peamine kahtlusalune. Uurijate kahtlusi süvendab lisaks ajalisele möödarääkivusele ka viimasel hetkel sõlmitud elukindlustuspoliis, Gabe’i kadunud kõvaketas ja esmapilgul puuduvad sissemurdmise märgid. Peagi saab naisele selgeks, et keegi üritab teda süüdi lavastada ning ta astub veidi kaheldava sammu – põgeneb politsei eest ja asub oma mehe mõrva ise lahendama.

Raamatu süžee on filmilik – tegevustik on tihe, peategelaseks on jõuline ja tehniliselt taiplik naisterahvas, kelle valikud ei tundu tihtipeale ratsionaalsed, kuid mis kõik tagab adrenaliinirohke pinevuse. Raamat võib eriti huvi pakkuda seega neile, keda kõnetavad põnevus- ja märulifilmid. Vaatamata sellele, et raamatu lõpp on veidi etteaimatav, on tegemist tempoka ja kiire lugemisega.

Agatha Christie’ga võrreldud menuka Briti autori Ruth Ware’i sulest on varem ilmunud ja eesti keelde tõlgitud järgmised raamatud: “Pimedas, pimedas metsas” (2016), “Naine kajutist nr 10” (2017), “Proua Westaway surm” (2018), “Valetamise mäng” (2018), “Luku taga” (2019), “Üks teise järel” (2020), “See tüdruk” (2022).

***

Ilmunud: Helios, 2023

Tõlkinud: Pilleke Laarmann

Leia raamat e-kataloogist ESTER

Agnete Markus

Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga