Mariah Carey ja Michaela Angela Davis „Mina, Mariah Carey”

Kui nimega Mariah Carey seostuvad ennekõike tema viieoktaviline hääleulatus, üheksateist esikohalugu Billboardi singlimüügi edetabelis, loendamatute rekordite purustamine ja hoidmine, avab elulooraamatus „Mina, Mariah Carey” naine aga täielikult enda hinge ja paljastab isiklikud raskused, millest on pidanud tippu jõudmiseks läbi tulema.

„Pärast seda ööd olin ma veidi vähem laps ja veidi rohkem ime,” kirjeldab Mariah raamatu alguses üht enda varasematest mälestustest düsfunktsionaalses kodus, mis hõlmas vägivalda ja politseinike sekkumist. Just nimelt imelapseks ongi palju nimetatud artisti ja see fookus kumab läbi raamatu narratiivi.

Teos pakub tõelist elamust ja teadmisi nii fännile kui ka tavalugejale. Näiteks avab laulja raamatus lähemalt, mida tähendas kasvada segarassi esindajana rassistlikus ja segregeerunud Ameerika ühiskonnas. Samuti müütide ja tabude murdmist seksistlikus muusikatööstuses, väljamurdmist kontrollivast abielust ja vaimse tervise kaotamisest ning paranemisest karjääri tippaastail.

Kui täna on Mariah tituleeritud koguni jõulude kuningannaks, siis rõõmsad jõulud tema enda lapsepõlve ei saatnud. Vastupidi, raamatust selgub, et hittlugu ongi suuresti inspireeritud pühadest, mida alati soovis, kuid kunagi ise kogeda ei saanud. Seda märgilisem on tema raamatu lõpupeatükis kirjeldatud väljamüüdud jõulukontsert tema sünnilinnas New Yorkis, 30 aastat peale debüteerimist. Koos mitmekesise publikuga tähistati Carey jõuluhiti jõudmist singliedetabeli tippu. Naisega olid koos tema suurim õnnistus – kaksikutest Roc ja Roe.

Raamat on jagatud neljaks osaks ja räägib keerulisest lapsepõlvest, karjääri õitsengust, rasketest tagasilöökidest ning kõige tipuks võimsast võidukäigust ja emaks saamisest. Nagu oma comeback-albumitki, nimetab Mariah viimast neist emantsipatsiooniks. Läbi teose on teksti sisse põimitud Carey laulusõnad, mis on suuresti inspireeritud tema elu seikadest, tunnetest ja raskustest. Üks raamatu läbiv element on Mariah’i vankumatu usk jumalasse, mille usub olevat saanud, nagu enda ebamaise andegi, prohvetist vanatädilt.

Kuigi tänavu jõudis poelettidele raamat eestikeelsena, soovitan kõigile inglise keele valdajatele teose lugemist ka originaalkeeles. Nii tulevad esile Mariah’i suurepärane sõnastus ja värviderohke kirjastiil, mis sulab harmooniliselt kokku tema hinnatud laulusõnadega. Muide, ingliskeelse audioraamatu on Mariah koguni ise sisse lugenud ja esitab nii mõnedki laulusõnad lauldes.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2023

Leia e-kataloogist ESTER

Taaniel Palmiste

Eestikeelse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga