Eero Epner „Konrad Mägi. Seninägemata maalid”

Konrad Mägi on Eesti kunstimaastikul ja ka laiemalt tõeline kultuuripärl ja rahvuslik aare. Tema tööd on hinnas ning kõige väärtuslikumad, mida Eestis võib leida. Eelmise aasta aprillis püstitas üks tema maalidest oksjonil rekordi ning nii kallilt pole Eestis mitte kunagi ühtegi maali müüdud.

Kahjuks aga oma eluajal polnud tänaseks kunstnikule saabunud edust märkigi, kuna piltlikult väljendades näljas ja paljas Konrad Mägi suri suhteliselt noorelt oma pisikeses katusekorteris, sugulased voodi ääres pärandust ootamas. Kohtupristav hindas isegi Konradi smokingut kõrgemalt kui tema maale. Tänu sellele vara üleskirjutusele on meil aga aimu, kui palju oli Konrad Mäel töid oma korteris. Lisaks kirjavahetustele sõprade ja kunstimüüjatega võime aimata, kui palju ta võis oma eluajal töötada. Suurem osa Konrad Mäe töödest on kahjuks kadunud ning neid võib leida üle terve maailma, kuna sõja hirmus põgenenud eestlased võtsid endaga kaasa uskumatult palju kunstiteoseid. Õnneks on Konradi maale aga ajapikku ka uuesti välja ilmunud.

Eero Epneri ja Konrad Mäe Sihtasutuse poolt korraldatud näituse järel Tallinnas Mikkeli muuseumis ilmus välja samuti uusi maale. Kolm maali on leitud alles 2022. aastal. Osa teostest on kahjuks arvatavasti kas hävinenud või hävitatud. Mõned neist leidsid oma lõpu Tartu pommitamise ajal.

Raamatus saab lugeja ülevaate kõikidest seninägemata ja hiljutise pooleteise aasta jooksul leitud maalidest. KUMU näitus on küll selleks korraks läbi, kuid muuseum jätkab Konrad Mäe lainel näitusega „Konrad Mägi lähivaates“.

***

Ilmunud: Konrad Mägi Sihtasutus, 2023

Leia e-kataloogist ESTER

Annika Lindok                                                                                                         

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga