Teffi „Mälestusi Leninist ja Rasputinist“

Teffi (kodanikunimega Nadežda Lohvitskaja) oli XX sajandi alguse Tsaari-Venemaa populaarne humorist ja näitekirjanik.

Raamatus „Mälestusi Leninist ja Rasputinist“ on kaks meenutust Venemaa ajaloo kurikuulsatest tegelastest – Leninist ja Rasputinist. Kuigi tollane aeg oli iseenesest sünge ja ärev, viskab autor ometi peenelt nalja nende kahe tegelase isikuomaduste ja toimetamiste kirjeldamisel.

Näiteks on autor Leninit kirjeldanud nii: „Uus oli inetu, paksuke, laia alalõuaga, kumera kiila otsaesisega, kitsaste kavalate silmadega, kõrgete põsenukkidega. Istus jalg üle põlve, ja seletas Rumjantsevile midagi kindlameeleselt.“ (lk 20)

Lenin sehkendas inkognito ajalehe Novaja Žizn toimetuses ringi ja arvas, et leht ei vaja kultuuritoimetajaid. Kui nood lahkusid ja vastutav toimetaja emigreerus, siis suleti ka ajaleht.

Siiski ei ennustanud 1905. aastal veel miski, et Leninist saab Venemaa revolutsooni juht ja diktaator.

Rasputinit on autor aga kirjeldanud järgmiselt: „Harimatu maamees, tsaari nõuandja, patukott ja palvevend, kujumuutja, Issanda nimi huulil. Ta arvati olevat kaval. Kuid kas ta siis oli üksnes kaval?“ (lk 29)

Rasputin oli väga huvitatud Teffi enda jüngriks meelitamisest. Manipuleerimine ja magnetism aga Teffi peal läbi ei lähe, sest selleks osutus naine liiga läbinägelikuks. Kokku kohtusid nad kaks korda. Neid kohtumisi kirjeldas autor kui ärevaid ja vastikuid, kuid ometi julges ta Rasputinile vastu astuda.

Autor on ilmekalt näidanud kuidas kurjus tegutseb – vaikselt ja märkamatult.

Tõlkija Ilona Martsoni saatesõnast leiab lisateavet nii Teffi kui ka nende mälestuste tausta kohta.

Hea lugemine neile, keda huvitab ajalugu ja selle kulgu muutvad isikud.

***

Ilmunud: SA Kultuurileht, 2023

Tõlkija: Ilona Martson

Leia e-kataloogist ESTER

Reet Ojasoo

Männi raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga