Dagmar Jürjo „Süsi mu süamen”

Maagilises võtmes, osalt luulevormis jutustatud tänapäevane ning täiskasvanutele mõeldud muinaslugu, mille on imeliste piltidega illustreerinud ja kujundanud Urmas Viik.

Jutustajaks on kõiketeadev kajakas, kes räägib kahest naaberriigis elavast kuningast, kes on kord parimad sõbrad, teinekord suurimad verivaenlased. Nagu muinasjutule kohane, on ühel kuningal 7 poega, teisel 7 tütart. Kumbki pani kuus last naabriga peetud sõdade tõttu lepituseks paari. Nende saatused olid ühesugused – pojad hukkusid lahingute käigus, tütred lesestusid ja sattusid seetõttu kloostrisse või surid sünnituse käigus.

Lõpuks olid kuningatele jäänud viimased lapsed, kes olid loomu poolest kõige ilmetumad, arglikumad ja vaiksemad. Kord keset järjekordset sõda kohtusid nad õukonna palee aias ja meeldisid teineteisel… peeti pulmad ja nii lõpetatigi üks järjekordne sõda.

Prints ja Printsess avastasid ootamatult, et neil oli teineteisega hea koos olla, kuna keegi neid enam ei torkinud, midagi ei nõudnud. Lõpuks olid nad rahule jäetud ja iseenda peremehed.

On öö.

Su puusakaar vastu mu selga,

igal ööl samad varjud on toas.

Su lähedus kasvab mu külge,

su kirg saab mu helluse roaks.

Mu pehmete pilkude luba,

su heldete pihkude lõim.

Me puudete joovastav suva –

sinul on võim. (lk 15)

Kuid selline õnnelik periood ei kestnud kaua, sest aeg läks, kuid isa ei näinud pojas kuningriigile õiget valitsejat ja nõudis abielupaarilt aasta jooksul last…

Millise hinnaga sündis see laps ja mis elu teda ootas, saab teada juba siis, kui lugeda lõpuni see põnev raamat.

Mulle väga meeldis see küllaltki ebatavaline ja kaunite illustratsioonidega teos. Raamat on lugejatele, kes otsivad endale sellist mõnusat, kiiret lugemisampsu legendide, muinasjuttude ja eeposte maailmas.

***

Ilmunud: Varrak 2023

Kunstnik: Urmas Viik

Leia e-kataloogist ESTER

Diana Taukul

Pirita raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga