Jesse Q. Sutanto „Vera Wongi isiklik nõuanne mõrvaritele“

Ideaalne meelelahutus pimedatel talveõhtutel tassikese tee kõrvale!
Vera Wong on kuuekümnendates naine, kelle päevad mööduvad pidevalt toimetades. Talle meeldib rutiin ning tal on raskusi niisama paigal püsimisega. Seega ärkab Vera juba vara, et minna tööle oma San Francisco Hiinalinnas asuvasse teemajja. Muidugi ei unusta ta saata sõnumit oma pojale, et too ikka omale tüdruksõbra leiaks.


Kui Vera ühel varahommikul oma Vera Wangi Maailmakuulsasse Teemajja tööle läheb, siis märkab ta midagi ootamatut. Vera teemaja põrandal lebab surnud mees ning erinevalt politseist saab Vera kohe aru, et siin on tegu mõrvaga. Selle asemel, et käed rüpes istuda ja oodata, millal politseinikud mõrva ära lahendaksid, otsustab Vera härjal sarvist haarata ning ise mõrtsukat otsima asuda.
Vera on kohati miss Marple’it meenutav uudishimulik vanaproua, kellele meeldib oma nina teiste asjadesse toppida. Samas teeb ta seda vaid suurest soovist teisi aidata. Nii tahab ta vaid parimat kui ta igal hommikul oma pojale sõnumi saadab, et ka tema võiks varakult ärgata, et päev raisku ei läheks. Mõrvamüsteeriumi lahendamise käigus suudab Vera ennast segada ka teiste inimeste ellu ja seega on see ühtlasi lugu leitud perekonnast.


Kuigi teoses on ka teisi perspektiive peale Vera oma, on see siiski Vera lugu. Teised perspektiivid on Vera potentsiaalsete kahtlusaluste omad. Nendeks on mõrvatud mehe abikaasa Julia, mõrvatu vend Oliver ning Rikki ja Sana. Siiski on Vera peategelane, mis kõiki teisi liidab ja kes vaikselt teiste tegelaste ellu imbub. Kohati jääbki mõrva lahendamine pigem tagaplaanile ja olulisemal kohal on hoopis omavahelised suhted.
Mõrvamüsteerium ise oli hästi üles ehitatud. Mõrvari välja selgitamine pakkus põnevust kuni teose lõpuni. Kuigi lugu keerles paljuski mõrva lahendamise ümber oli tegu samas väga südamliku ja ka muheda looga. See humoorikas mõrvamüsteerium võiks hästi sobida näiteks „Neljapäevase mõrvaklubi“ fännidele.
Teos on valitud ka Goodreadsi 2023. aasta krimi ja põnevuse kategooria üheks parimaks raamatuks. Raamatu autor Jesse Q. Sutanto võib lugejatele tuttav olla oma varasema humoorika armastusromaaniga „Dial A for Aunties“, kust ei puudu samuti mõrv. Kahjuks pole seda ega raamatu järge „Four Aunties and a Wedding“ veel eesti keelde tõlgitud.

***

Ilmunud: Hea Lugu 2023
Tõlkinud: Tiina Kanarbik
Jesse Q. Sutanto „Vera Wongi isiklik nõuanne mõrvaritele“
Jesse Q. Sutanto „Vera Wongi isiklik nõuanne mõrvaritele“ saadaval ka ingliskeelse audioraamatuna
Pirge Uudeküll
Nõmme raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga