„Tár” (DVD)

Rež. Todd Field

Tár on 2022. aastal ilmunud Ameerika draamafilm, mille stsenarist ja režissöör on Todd Field. Pearollis on hiilgav Cate Blanchett, kes võitis rolli eest parima naispeaosatäitja Bafta auhinna ja oli ka Oscari auhinna nominent. Kokku kandideeris film Osacarile kuues kategoorias, kuid jäi ilma auhinnata.

Tár on lugu maailmakuulsast dirigendist Lydia Tárist. Lydia karjäär võtab löögi, kui teda süüdistatakse sobimatus käitumises noore tüdruku suhtes. Film ei ütle otse, mis juhtub ja kes keda ära kasutab. See jääb vaataja otsustada. Tár ongi seda laadi film, mis ei pakku vaatajale otseseid lahendusi, vaid paneb teda ise mõtlema. Mõtlemist jätkub kindlasti veel pikemaks ajaks peale filmi vaatamist. See lihtsalt ei lähe kiiresti meelest ära.

Filmi nõrkus on minu meelest selle pikkus. See kestab üle kahe ja poole tunni, nii et selle vaatamiseks pead otsima piisavalt vaba aega. Film on siiski seda võrd intensiivne, ja Cate Blanchetti roll nii võimas, et ta köidab vaatajaid kogu ajaks.

Tári originaalmuusika on loonud Islandi helilooja Hildur Guðnadóttir, aga filmis esineb ka näiteks Mahleri muusikat. Kinotükk pakubki vaatajale peale põnevat filmi ka suurepärase kontserdielamuse.

***
Leia e-kataloogist ESTER

Elina Hokkanen

Seinäjoe raamatukoguhoidja, Tallinna Keskraamatukogu praktikant

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga