J. Karjalainen „Sä kuljetat mua“ (CD)

J. Karjalainen (kodanikunimega Jukka Tapio Karjalainen) on Soomes just soomekeelse pop- ja rockmuusika üks olulisim esindaja. Tema esimene album „J. Karjalainen ja Mustat Lasit“ ilmus juba aastal 1981. Oma muusikukarjääri alustaski ta ansambliga Mustat Lasit, hilisemad koosseisud on kandnud nimesid J. Karjalainen yhtyeineen (ansambliga) ja J. Karjalainen Electric Sauna. Uuemad albumid on ilmununud tema artistinimega J. Karjalainen.

Karjalainen on laulukirjutajana väga mitmekülgne; tema loodud muusikast võib leida nii souli, bluesi, folgi kui ka rocki ja popi sugemeid. Enamasti kirjutab ta lugudele ise nii muusika kui ka sõnad. Sõnade autorina on Karjalainen justkui jutuvestja, kelle laulud räägivad tihtipeale pikki lugusid.

„Sä kuljetat mua“ on J. Karjalaineni seitsmes stuudioalbum ja see sai hea vastuvõtu nii muusikakriitikute kui ka kuulajate poolt. Väga populaarseks osutus plaadi nimilugu „Sä kuljetat mua“, aga ka laulud „Tummansininen seuralainen“ ja „Terve, Sirkka Lautamies“.

Eriti palju tähelepanu pälvis just viimane pala. Karjalainen kirjutas laulu täikalt leitud Sirkka Lautamiehe vana herbaariumi kohta, mis pärines aastast 1925. Laul räägibki, kuidas noor neiu peaaegu sada aastat tagasi oma herbaariumi kogus ning sellele mõtlemine kandis ka laulu autori mõtetes tollesse ammusesse aega. Isegi Soome suurim päevaleht Helsingin Sanomat kirjutas laulust ja selle saamisloost ning tegi üleskutse leidmaks lugejaid, kes võisid Sirkkat tunda. Ajaleht ja Karjalainen said palju tagasisidet nimetatud neiu kohta kohta.

Soovitan kõigil kuulata J. Karjalaineni muusikat, sh albumit „Sä kuljetat mua“. Tema lood on meloodilised ja jutustavad, kohati ka pisut kurvameelsed. Muusikat saab nautida ka sõnadest aru saamata. Kes aga soome keelt oskab, saab osa põnevatest lugudest.

***

Ilmunud: 2018

J. Karjalainen  „Sä kuljetat mua“ CD e-kataloogis ESTER

Elina Hokkanen

Seinäjoe raamatukoguhoidja, Tallinna Keskraamatukogu praktikant

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga