Jack London „Smoke Bellew”

Smoke Bellew: raamat, mis on midagi enamat kui lihtsalt raamat. See on kogemus.

Kui ihkate põnevat seiklust koos suure annuse isikliku transformatsiooniga, võib Jack Londoni „Smoke Bellew“ olla teie järgmine kirjanduslik põgenemine. Seadke end mugavalt sisse lemmikjoogi ja snäkkidega ning reisige San Francisco ühiskonna kullatud puuridest karmi

Klondike’i kullapalaviku halastamatusse reaalsusesse, kus noormees nimega Christopher Bellew heidab endalt seljast oma privilegeeritud ja poputatud naha ning temast saab vastupidav, iseseisev ning karastatud „Smoke Bellew“. Bellew teekond läbi raskuste näitab inimvaimu vastupidavust ja eneseavastamise jõudu.

Raamat on Jack Londoni lugude kogumik, milles osalevad väljamõeldud tegelased Christopher “Smoke” Bellew ja tema kaaslane Shorty, kes asuvad 1880. aastate lõpu kullapalaviku ajal Yukonis seiklustele. Londoni 1912. aastal avaldatud lugusid peetakse sageli poolautobiograafilisteks. Kusjuures Smoke kujutab endast idealiseeritud versiooni Londoni enda kogemustest 1897. aastal Yukonisse reisides.

Peategelane, Christopher “Smoke” Bellew, oli algselt kunstnik ja San Francisco ajalehe aeg-ajalt ajakirjanik, keda sunnib tema onu oma kahte nõbu Yukoni kullapalaviku laagritesse minema. Kolme nädala pärast on Bellew metsikust loodusest vaimustuses ja otsustab maha jääda, kui onu San Franciscosse naaseb. Kaheteistkümne loo kaudu läbib Bellew muutumise, jättes maha oma endise elu ja tõestades kogenud kohalikele elanikele, et tal on jõudu, oskusi ja kavalust, mida on vaja karmis külmas looduses arenemiseks.

Londoni ergas ja elav jutustamise oskus transpordib lugejad südant kiiremini puksuma panevatesse seiklustesse. Valmistuge tormideks, koerarakendivõistlusteks, kohtumisteks metsloomadega ja kogege piiripealse elu karmi reaalsust ning olge tunnistajaks Christopher Bellew teekonnale hellitatud kirjanikust leidlikuks ja enesekindlaks meheks, kes õpib elemente üle elama, inimkonfliktides navigeerima ja lõpuks avastab oma tõelise potentsiaali.

„Smoke Bellew” on rikkalikult kirjeldatud raamat, täis võimsaid kujundeid ja kaasahaaravat narratiivi ning vaatamata karmile taustale on loos huumorit ja soojust, ja tegelasi, kes resoneerivad autentsuse ja emotsioonidega.

Ning nagu Londoni stiilile kombeks, on ta ka ka käesolevasse teosesse põiminud peent kriitikat sotsiaalse ebavõrdsuse, rikkuse ahvatluse ja looduse mõju kohta inimloomusele.

***

Ilmunud: Eesti Raamat 1985

Tõlkinud: Ester Heinaste, Harri Tiido

Jack London „Smoke Bellew” e-kataloogis ESTER

Eiliki Loide

Tallinna Keskraamatukogu praktikant

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga