Jack London „Merehunt”

Psühholoogiline seiklusromaan „Merehunt“ räägib ellujäämisest, filosoofiast ja on üks neist lugudest, mis jäävad meiega alatiseks.

Minu üks läbi aegade lemmikraamat, Jack Londoni „Merehunt”, on kaasahaarav ja mõtlemapanev seiklus, mis ulatub kaugemale pelgalt meelelahutusest. See teos kutsub meid, lugejaid, silmitsi seisma oma tõekspidamistega ja annab pilgu inimloomuse pimedusele ja potentsiaalile. Kui olete valmis haaravaks looks ja eneseleidmise teekonnaks, otsite kirjanduslikku seiklust, mis viiks teid inimloomuse südamesse ja mere andestamatusse metsikusse, siis „Merehunt” on lausa kohustuslik lugemine.

Inspireerituna ookeanireisist, mille London võttis ette peaaegu kümme aastat enne romaani kirjutamist, kajastab „Merehunt”, mis avaldati esmakordselt 1904. aastal, tema isiklikke kogemusi. Seiklushimu poolest tuntud London veetis Sophia Sutherlandi pardal meeskonnaliikmena üle seitsme kuu – see reis mõjutas kahtlemata mereelu elavat kujutamist tema kirjanduslikus loomingus.

„Merehunt” räägib Humphrey Van Weydenist, hellitatud intellektuaalist, kelle päästab pärast parvlaeva Martinez San Francisco lahes uppumist jõhker ja mõistatuslik Wolf Larsen, hülgejahtiva kuunari „Viirastus” kapten. Pärast päästmist peab Van Weyden kohanema elu raskuste ja vägivallaga, samal ajal kui tema ja Wolf Larseni, tugeva, primitiivse ja autoritaarse juhi vahel tekivad sagedad konfliktid. Eriti kauni noore luuletaja Maud Brewsteri saabumise tõttu, kes on samuti päästetud laevahukust. Tormiliste sündmuste käigus muutub Humphrey tugevaks ja vastupidavaks meheks, trotsides kõiki raskusi ning leides jõudu ja iseseisvust armastusest Maudi vastu.

Müstilise, temperamentse, sageli julma, kuid väga karismaatilise Wolf Larseni ning veenva ja halastamatu kapteni kokkupõrge idealistliku kirjanduskriitiku Humphrey “Sissy” Van Weydeniga, härrasmehega, kes pole kunagi pidanud füüsilist tööd tegema, moodustab loo tuuma. Nende vastandlik dünaamika sunnib neid silmitsi seisma oma veendumuste ja karmi reaalsusega. Larseni julma darvinistliku maailmavaate ja Van Weydeni idealistlike veendumuste kaudu uurib

raamat eksistentsiaalseid teemasid, tekitades kaasakiskuvaid sisemisi ja välimisi vaidlusi. Teos vaatab sügavalt moraali, jõu ja elu mõtte küsimusi.

Lisaks puudutab see seiklusromaan veel mitmeid teemasid, sealhulgas mässu, eksistentsialismi, individualismi, jõhkrust, armastust, elust hülgeküttimise kuunaril ja sisemist vastupanuvõimet ellujäämiseks.

„Merehunt“ ületab tavapäraste seikluslugude piire, olles haarav uurimus inimloomusest, ühiskondlikest struktuuridest ning püsivast võitlusest ellujäämise nimel. See raamat pakub põnevat retke, keerukaid tegelasi ja sügavaid teemasid, mis jäävad kummitama ka pärast raamatu sulgemist. Seega, kui soovite sukelduda kirjanduslikku seiklusse, mis paneb teid mõtlema ja äratab kujutlusvõimet, siis „Merehunt“ on teie jaoks!

***

Ilmunud: Tallinn : Eesti Raamat 1985

Tõlkinud: Ester Heinaste, Harri Tiido

Jack London „Merehunt” e-kataloogis ESTER

Eiliki Loide

Tallinna Keskraamatukogu praktikant

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga