Tove Jansson „Nukumaja“

Tove jutud siinses 12 lühiloost koosnevas kogumikus erinevad kardinaalselt sellest, kuidas me oleme vahest harjunud Tovet lugema. Nende lugudega lootis Tove lugejat šokeerida, kuid lõpuks mähkis pahelised ja seega ka inimlikud tegelased endasse jutustaja tuttav soojus. Ehkki häiritud ega šokeeritud polnud ma sugugi, siis ehk jahmatada õnnestus Tovel mind siiski.

Esialgu paistab silma lugude justkui täielik ja kõikehõlmav pidetus. Ei ole nagu algust ega lõppu, on vaid üks pilk tegelaste tavaellu – justkui oleksin sattunud kauailmunud koomiksiseeria juhuslikele pildiridadele, lahkun sealt ja lugu jätkub ilma minuta.

Maalikunstnik Tove ja kirjanik Tove on selles raamatus ühinenud. Mingil määral võib see näiline juhuslikkus tunduda esialgu algajalik või lausa diletantlik – teataval määral klišeelikud süžeed armukadedusest või pilt ahvist ja mehest, mis mõjub justkui autori tekstikatsetus sahtlisse, millel puudub suurem eesmärk. Selles juhuslikus visandlikkuses aga pääsebki teksti suurem mõju valla ja autori geniaalsus tungib esile läbi oskusliku tekstiloome. Järsud nendingud tegelastelt rabavad kohati oma ootamatusega.

Tove maailmad on osake Tovest ja tema elust. Mitmes lookeses on aimata sügavalt isiklikke seiku ja tundeid. Keskkonnad, kuhu autor oma tegelased puistab, on temale tuttavad – teater, ema korter, kohvik, kus pralletavad vanemas eas sõbrannad, kes ei saa sugugi aru, kuidas nad saavad nii vanad olla. Inimsuhted neis lugudes on aga silmatorkavalt õhkõrnad, toeta ja valmis iga hetk laiali pudenema. See teatav haprus on miski, millega ma olen Tovet alati seostanud – kerge võime kiinduda põhjalikult ja samas püüd mitte kedagi pahandada. Need kaks poolt olid miski, mida Tove pidi oma elus järjepidevalt balansseerima ning see äng ja teadmatus, kuidas tegutseda, on just see tunne, mida vahendavad meile ka „Nukumaja“ lood. Ent mitmel juhul ilmutab just peategelasele nii vajalikku  meelekindlust kõige olulisem inimene – see, kellele alati loodeti ja kes lõpuks ikkagi tuge pakub.

***

Ilmunud: Hea Lugu, 2023 [1978]

Tõlkinud: Maarja Aaloe, Ülev Aaloe

Tove Jansson „Nukumaja“ e-kataloogis ESTER

Annika Lindok

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

2 thoughts on “Tove Jansson „Nukumaja“

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga