Jaanus Lekk „Extra elu. Taustanäitleja päevaraamat“

Ebastandartne mees astub valgusvihku

Aasta eest ilmunud „Extra elu. Taustanäitleja päevaraamat” viib lugeja filmi võtteplatsile ja näitab, kuidas taustanäitlejad loovad oma tööga kinomatograafilist maailma. Oma 30st ülesastumisest kaamera ees jutustab rakverlane Jaanus Lekk.

Pehmekaaneline trükis on mugavalt käsitsetav ja varustatud rohkete fotodega ning kohe selle alguses selgitab põhjalikkust hindav autor termineid, tuues välja, et rahvusvaheliselt kasutusel olev väljend “extra“ tähendab ilma tekstita taustanäitlejat.

Lapsepõlves Kunda kinos rohkelt aega veetes tärganud armastus liikuvate piltide vastu võttis Leki täiskasvanueas vormi, milles kajastus huvi eelkõige visuaalteoste tehnilise ja režiilise poole vastu. Nii on ta tegutsenud videograafina ja meediakoolitajana. Näitlejana ei näinud täna keskealine autor end pikalt. Ta peab end üsna tagasihoidlikuks, füüsilises plaanis lausa “ebastandartseks” ja mainib kerge irooniaga oma kahemeetrise kehaga seotud vaevarikkaid teismeliseaegu. Kostüümidegagi on tal alatasa sekeldamist; sageli on pakutavad püksid lühikesed ja pintsak suur. Tagasihoidlikkuse väidet kinnitab raamatu fotovalik, kus enam kui 30l fotol ei naerata autor mitte ühelgi laialt hambaid paljastades.

Siis aga ükskord, 2009. aastal, kui Rakvere linnuses võeti krõbekülmal keskööl üles „Kättemaksukontori” episoodi ja tuttav režissöör kutsus Lekki turistide grupi liiget mängima, ütles ta „jah” ning sealt see algas.

Autori jutustamisviis on kohati silmatorkavalt napp, kohati jällegi jõululaualikult rikkalik ning enamasti meeldivalt isikupärane. Leki nappus hakkas enim silma, kui ta kirjeldab üht seika filmi „Igitee“ võtteplatsilt. Ta sattus nimelt pausil istuma peaosatäitja Tommi Korpelaga kahemeetrikõrguse saeraami otsa ja jutustas Soome staarnäitlejale, kuidas ta oli samas majas, mida filmis näeb, oma noorusajal malevas. Küllap Korpela kuidagi reageeris kuuldule ja nii tahtnuks teada, kuidas. Lekk piirdub kuiva nendinguga, et selline jutt oli.

Autor annab igast filmitööst (ka sarjades ja reklaamides kaasalöömised) ülevaate faktilises plaanis ja lisab tähelepanekuid ning mõttekäike. Kaasa mõtlema panevalt tegeleb ta taustanäitleja rolli mõtestamisega. Põhimõtted taustanäitleja vastutusest ja oma rolli tunnetamisest võtteplatsil on ülekantavad teistelegi eluvaldkondadele. Lugeja saab aimu, kuidas taustanäitlejate töö platsil loob atmosfääri, milles filmi lugu saab ellu ärgata, kui sõnaliste rollidega näitlejad oma tegelaskujusid mängivad.

***

Ilmunud: Hea Lugu, 2022

Jaanus Lekk „Extra elu. Taustanäitleja päevaraamat“ e-kataloogis ESTER

Tõnu Lilleorg

Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga