Sass Henno „Vanaema“

Äärmiselt kaasahaarav ja entusiasmiga kirjutatud raamat! Väga vajalik praeguses ühiskonnas, heites valgust tänapäeva varjukülgedele.

Kirjanik on aastaid tegelenud seksuaalkuritegude teemalise teadlikkuse tõstmisega. Tema soov on, et ühiskond märkaks rohkem seksuaalkuritegude ohvreid ja pööraks tähelepanu sellele, et trauma ning vaimsete muredega toime tulemisel on oluline roll heal arstil.

„See on kümnetest lugudest kokku pandud koondportree, ühtegi konkreetset lugu siin pole,“ ütleb autor (ERR 2023). Lühidalt öeldes on see lugu korgijoogijärgsest vägistamisest ja ühiskonna reaktsioonidest sellele, kannatanu traumast ja sellega toimetulekust.

Raamatus on mitmeid kordi viidatud A. Kitzbergi „Libahundile“, kus peategelase nimi on samuti Tiina. Külarahvas ajas enda hulgast välja tüdruku, kes oli teistsugune. Tänapäeva Libahundi-Tiinad on aga naised, kes on isikuvastaste kuritegude ohvrid ja keda kiputakse süüdistama. Neid ei usuta ega toetata ja tahetakse ühiskonnast välja tõugata.

Selle loo Tiina tugiisikuks kujuneb tema vanaema, kellel oli viimasest kooselust vägivaldse mehega palju üleelamisi. Vanaema on ainus, kes teda mõistab ja lohutada oskab. Vanaema juurde metsamajja minnes tunneb ta end hoitult ja kaitstult. Vanaema osutub ühel momendil aga palju südikamaks, kui oleks võinud arvata.

Loo lõpupoole tuleb äkiline pööre, mida poleks üldse ette aimanud.

Raamat sobib kõigile, kes ei karda tõsiste teemadega veidi oma tuju rikkuda, kellel on soov maailma paremaks muuta. Muidugi ka  kriminaal- ja põnevusromaanide lugejatele ning teismelistele. Illustratsioonid on andekad ning täiendavad teksti. Lugu on nauditav, kuigi kohati masendav ja mõjub ehk häirivalt. Arvan, et see ongi taotluslik, et mõtleksime olulistele teemadele kaasa, märkaksime vägivalda ja oskaksime näha enda ümber abivajavaid inimesi.

***

Ilmunud: Cosmopol Deviant Productions OÜ 2023

Sass Henno „Vanaema“ e-kataloogis ESTER

Sirli Paimets

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga